RU  UA

Відгукнеться кров'ю: експерт пояснив, чим загрожує Україні енергетична криза

Україна опинилася на порозі великої енергетичної кризи і це може мати дуже сумні наслідки.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів експерт із енергетичних питань Андрій Гнатуш.

"На нас чекає "капець". Ця криза не штучно-рукотворна, а "рукожопна". Я вам скажу по-іншому, кролики думали, що у них кохання, а їх просто розводили. Ті, хто нас закликав зіскочити з енергетичної голки і підсісти на фінансову голку – тепер самі позакривали свої роти”, – каже він.

Експерт додав, що є небезпека масових протестів.

"Влада понапідписувала договорів і молиться Богу, щоб зима була не надто холодна. А народ виходить на вулиці "на раз, два, три". І виходять так агресивно насправді, що сльозогінні гази, водомети тощо можуть використовувати. Це те, що стосується наших друзів ”, – пояснив Гнатуш.

За його словами, Україна не потрібна Росії, адже вона підписала контракти з Китаєм, і всі обсяги відправляє туди. Приріст споживання електроенергії у Китаї зростає від 7 до 15% на рік.

"Вартість (сонячних) панелей, щоб ви розуміли, зросла за цю декаду рівно вдвічі. Тобто Китай нарощує свою енергоозброєність, щоб потім стати економікою №1 у світі. Як всі зараз хочуть виїхати до США, то в майбутньому всі захочуть поїхати до Китаю… У них є можливість купувати у Росії величезні потужності, яких їм зараз не вистачає", – зазначив експерт.

Тому, за його словами, Росії зараз немає чого мати справу з Україною, адже невідомо, як ми платитимемо за своїми зобов'язаннями, якщо вони можуть гарантовано продати ці обсяги Китаю, який дає передоплату.

"Ця енергетична криза відгукнеться нам такою кров'ю, що харкати будемо ще багато років. Тому що наша економіка має конкурентну спроможність, ґрунтуючись не на передових технологіях, а на більш дешевих енергоносіях та дешевшій робочій силі", - прогнозує Гнатуш.

На майбутнє України він дивиться надто песимістично.

"Вважайте, що нам відстрілили праве коліно, друге доб'ють, тому що ця фіскалізація, цей бюджет, побудований на закручуванні гайок, ні до чого доброго не приведе. Підприємства підуть у тінь, відповідно, ми почнемо втрачати наші ринки збуту. Ми самі ставатимемо ринками збуту для іноземних країн – чого вони й домагаються ”, – пояснив експерт.

Гнатуш додав, що не за горами той час, коли українці побачать німецький хліб на своєму столі, бо наш буде нерентабельним.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Влада молиться Богу, щоб не було зими, але це не врятує - енергетичний експерт.