RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Дефіцит світла може виникнути будь-якої миті: енергетики б’ють тривогу через ситуацію в Україні

Російські ракетні атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури не призвели до колапсу енергосистеми України, проте спричинили виникнення значного дефіциту електроенергії.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Чи буде підвищення тарифів після атак росіян: відповідь Міненерго

За словами керівника спеціальних проєктів науково-технічного центру "Псіхєя" Геннадія Рябцева, оцінити обсяг дефіциту в енергосистемі складно, оскільки він не є постійною величиною.

"Дефіцит визначається як співвідношення між генерацією та споживанням в даний конкретний момент. Але ми не можемо це прогнозувати, тому що це залежить від сонця, вітру, наявності чи відсутності імпорту, — пояснив експерт у коментарі виданню. - Ми можемо говорити лише про те, що баланс дуже нестійкий, і будь-якої миті, навіть уночі, може виникнути дефіцит".

Внаслідок знищення значної кількості енергооб'єктів у певний час дефіцит потужностей може сягати 10%.

"Але такий дефіцит може бути, а може і не бути. "Укренерго" на початку кожного дня повідомляє, що прогнозується дефіцит в енергосистемі, і те, що прогнозується, і може досягати до 10%. Але цей прогноз зазвичай не реалізується", - заспокоює Рябцев.

Проте ситуація у майбутньому може погіршитися.

"Енергосистема працює в цілісному режимі. Колапсу не сталося, але від цього мало радості, оскільки, якщо удари продовжуватимуться, а так, швидше за все, і буде, ми опинимося в стані дефіциту, який виявиться у віялових відключеннях – тобто буде погодинна подача електроенергії, — сказав у коментарі "Апострофу" президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар. - З наближенням спекотного періоду енергоспоживання зростатиме, і наявність енергодефіциту спричинить низку наслідків у вигляді, наприклад, перебоїв з водопостачанням".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Енергетика у дефіциті: чи існує технологія з вирішення проблеми

  • Вас також може зацікавити:

Удар по ДніпроГЕС, чим загрожує зупинка електростанції Україні

Втрачено майже половину генерації електрики: енергетики оцінили шкоду від обстрілів

Йдеться про мільярди доларів: у Міненерго назвали суму збитків від ударів росіян