RU  UA

Треба змінювати принципи покарання податківця, інакше нічого не зміниться - аудитор

В Україні співробітники податкової служби не несуть відповідальності за нарахування незаконних податкових штрафів великому бізнесу, тоді як платник податків завжди винен.

Такою думкою в ефірі Апостроф Live поділилася аудитор, податковий адвокат і керуючий партнер "Сайвена Груп" Олена Жукова.

"Зараз проговорюється варіант створення Бюро фінансових розслідувань, і це буде досить цікавий момент. Але ви розумієте, в чому справа: існує у нас революційний шлях, існує еволюційний шлях. Люди такі, як є, і для того, щоб їм змінитися, потрібен деякий час. Я не вважаю, що заміна вивіски або створення нового органу змінить ситуацію одразу. Туди прийдуть ті ж самі співробітники податкової зі своєю психологією, зі своїми напрацьованими звичками, і будуть робити те ж саме, що роблять зараз", - додала аудитор.

На даний момент, за словами Жукової, платники податків практично не мають можливості захиститися. У той же час, податківець в Україні не винен ніколи.

"На жаль, у нас ситуація така, що платники податків практично не мають можливостей захиститися. Я не можу сказати, що їх немає - слава Богу, у нас працюють суди. Але якщо у нас платник податків завжди винен, то податківець у нас ніколи не винен. Навіть якщо він робить той же акт перевірки по великому бізнесу, нараховує 10 млн, потім в суді показується, що це абсолютно незаконно, податківець нічим не відповідає. До тих пір, поки не буде балансу між почуттям провини у податківця і у платника податків, я не думаю, що щось зміниться. Так, є повільний процес, який колись нас приведе до світлого майбутнього, але не одразу", - резюмувала Жукова.