RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Опубліковано розслідування, як тютюновий олігарх "відмиває" гроші на продажу сигарет

Компанія "Тедіс Україна", що належить олігархові Борису Кауфману, йде від сплати податків за допомогою іпотечного кредитування.

Про це йдеться в розслідуванні "Обозреватель".

Згідно з матеріалом, компанія Тедіс Україна є монополістом на ринку оптових закупівель сигарет і реалізує продукцію чотирьох найбільших виробників сигарет в Україні - British American Tobacco, Philip Morris International, Japan Tobacco International і Imperial Tobacco. При цьому Тедіс Україна будує відносини з регіональними дистриб'юторами (продавцями) сигарет не безпосередньо, а через іпотечне кредитування. Приклад, як підприємство йде від податків, а також документи, що підтверджують цей факт, опубліковані в розслідуванні.

"Тедіс Україна" систематично віддає тютюнові вироби під реалізацію підприємствам і ФОПам, а в заставу оформляє іпотеку на об'єкти нерухомості партнерів-реалізаторів. Партнери-реалізатори у фіскальній звітності ТОВ "Тедіс Україна" не значаться. Таким чином, продаж / купівля сигарет не проходить за офіційними паперами і не підлягає оподаткуванню. По суті, схема є відходом від сплати податків. За грубими даними, Тедіс веде від податків виручку на суму 20 млрд гривень на рік", - йдеться в матеріалі.

У розслідуванні йдеться про те, що в жовтні 2019 АМКУ наклав на Тедіс Україна і 4 найбільших виробників сигарет штраф в розмірі 6,5 млрд гривень за змову, що спричинила встановлення монополії на ринку дистрибуції тютюнових виробів. Пізніше, 5 липня 2020, за даними журналістів, президент зустрічався в Одесі з власником Тедіс Україна Борисом Кауфманом. Після зустрічі компанія оплатила тільки мінімальний штраф від АМКУ і уникла примусового поділу. Тим самим, "по суті, зберігши і зміцнивши своє монопольне становище на ринку", стверджується в розслідуванні.

Згідно з рейтингом Forbes Україна 2020, Борис Кауфман входить в "ТОП-100 найбагатших людей країни". Його статок налічує 220 млн доларів. Кауфман володіє Одеським аеропортом, мережею готелів і банків. Бізнес-партнер Бориса Кауфмана, одеський бізнесмен Олександр Грановський знаходиться в розшуку Інтерполу. Його звинувачують в підробці корпоративної документації, відмиванні грошей і шахрайстві.