RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Голову ДМСУ Демченка закликали притягнути до відповідальності через митні схеми на понад 100 млрд грн

"Нульове оподаткування" імпортних товарів на українській митниці перетворилось на велику фінансову схему найбільш ніж 100 млрд гривень. Відповідальність має понести керівник ДМСУ В'ячеслав Демченко та заступник, що курує зазначену сферу діяльності митниці.

Про це повідомляється в статті "Нові схеми під час війни. Як на митниці відмивають гроші на імпорті та скільки втрачає бюджет" на сайті УНІАН.

За словами економіста Олексія Куща, відсутність податків на імпорт дозволяє не занижувати, а навпаки - завищувати вартість імпортного товару.

"Ви купили капці на 50 млн доларів, але в контракті вказали ціну в 100 млн дол. Тобто 50 млн просто вивели за кордон, купивши валюту за фіксованим курсом 29,25 плюс 1% комісії та 2% єдиного податку". Так дешево ще ніколи "не мили", - говорить Кущ.

За його розрахунками, в такий спосіб з країни вивели щонайменше 100 мільярдів грн. Точну ж суму збитків мають встановити правоохоронні органи.

Журналісти зазначають, що окрім встановлення винних, ситуація на митниці вимагає визначення врешті об’єктивних механізмів та інструментів митного оформлення пільгових категорій товарів, щоб чітко розуміти в який спосіб забезпечується контроль за наданням преференцій.Для цього, наприклад, треба щомісяця проводити звірку статистичних даних нашої митниці та митниць країн-торгових партнерів, виявляючи розбіжності більш ніж на 0,1% від суми постачання. Начальників митниць із розбіжностями більш ніж у 0,1% - звільняти, прописуючи подібну вимогу у контрактах.

Керівництво Держмитслужби поки не надало відповідей щодо поточної ситуації. У будь-якому разі відповідальність лежить на керівнику митниці В'ячеславі Демченко та заступнику, що курує зазначену сферу діяльності митниці, наголошують журналісти.

Раніше профільний комітет Верховної ради визнав роботу митної служби незадовільною та рекомендував уряду "ухвалити відповідні кадрові рішення". Нардепи назвали роботу митниці незадовільною через проблеми в організації роботи з передачі на потреби Збройних сил конфіскованого майна, яке по праву наслідування перейшло у власність держави. Також нардепи звернули увагу на проблеми контролю над дотриманням правил переміщення.