RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Частина українців з 1 січня сплачуватимуть податки наперед: кого це стосується

З 1 січня 2023 року пункти обміну валют повинні будуть платити авансові внески з податку на прибуток.

Відповідний законопроєкт №7655 про внесення змін до Податкового кодексу України підписав президент Володимир Зеленський.

З нового року власники пунктів обміну валют мають сплачувати щомісяця аванс за кожний обмінний пункт. Розмір авансу залежатиме від кількості населення там, де знаходиться пункт.

Читайте також: Українцям доведеться по-новому платити "податок на город": що зміниться у 2023 році

У населеному пункті, у якому проживає понад 50 тисяч мешканців, власник пунктів обміну валюти зобов'язаний щомісячно платити авансовий внесок розміром у 3 мінімальні зарплати з кожного обмінника, тоді як розмір 1 мінімальної зарплати - для населених пунктів з населенням менше 50 тисяч осіб.

Варто пояснити, що авансовий внесок - це не додатковий податок, а лише частина (чи увесь) податок за місяць. Якщо ж сума внеску перевищуватиме зобов'язання обмінника перед державою, то переплату не повертатимуть, а якщо буде меншою, то різницю доведеться доплатити.

Також у законопроєкті зазначається, що протягом 2023 року авансові внески можна буде сплачувати зі знижувальними коефіціентами: з 1 січня до 30 червня 2023 року - 0,33, а з 1 липня до 30 грудня 2023 року - 0,66. За несвоєчасне сплачування внесків штрафуватимуть.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні вводять нову податку декларацію.