RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

В Києві ухвалили рішення щодо "будинку з комахами", якому 130 років: фото

Міністерство культури та інформаційної політики внесло історичний "будинок з комахами", збудований в Києві на початку минулого сторіччя, до державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Про це йдеться у наказі №332 від 16 червня.

"Міністерство культури та інформаційної політики занесло прибутковий будинок Марії Станіславської за адресою: м. Київ, вулиця Володимирська, 93, охоронний №3192-Кв до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією пам'ятка архітектури місцевого значення", – йдеться в повідомленні відомства.

Читайте також: Улюблене місце відпочинку киян: в мережі показали архівні фото зруйнованого бельведеру над Дніпром

МКІП доручив Київській міській військовій адміністрації повідомити про це власнику пам'ятки. Окрім того, впродовж поточного року потрібно впорядкувати облікову документацію.

Київська влада має забезпечити розроблення та затвердження науково-проєктної документації щодо визначення меж та режимів використання території цієї пам'ятки та розробити й затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж території пам'ятки культурної спадщини.

Будинок Марії Станіславської, відомий як "будинок з комахами" або ж "будинок з мухами", отримав свою назву через плафон сходової клітки, що оздоблений ліпними зображеннями рослин та комах, серед яких гігантські мухи.

У 2020 році поруч із цим будинком почали зводити багатоповерхівку, через що він опинився в аварійному стані. У 2021 році департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок Станіславської до переліку пам'яток місцевого значення. Через рік Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будівлю цього статусу, однак рішення не набрало законної сили.

У квітні цього року стало відомо, що в Києві почали зносити будинок Марії Станіславської. На паспорті об'єкта було вказано, що забудовник планує "провести капітальний ремонт" будівлі. Втім, будівельні роботи велися без дозволу і проєктну документацію не було погоджено.

Тому департамент благоустрою КМДА демонтував паркан біля "будинку з комахами". А департамент охорони культурної спадщини знову подав документи до Мінкульту, щоби присвоїти будинку статус пам'ятки архітектури місцевого значення.

Але поки чекали на рішення Міністерства культури, стало відомо, що в будівлі відновили роботи. За фактом самоправних дій проти забудовника, як пише канал Цегла, відкрито кримінальне провадження за ст. 298 КК України - умисне пошкодження або руйнування пам’яток.

На будівлю накладено арешт.

Нагадаємо, що у Києві занепадає унікальний "будинок тисячі вікон" на вул. Тарасівській, збудований на початку ХХ століття.

Вас може зацікавити:

Як виглядало оглядове колесо в центрі Києва в 1961 році: фото

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років

Як виглядала одна з найстаріших вулиць Києва 70 років тому: історичні фото з Воздвиженської