RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Місце, оповите легендами: на Щекавиці в Києві збереглися унікальні будинки минулого століття, фото

У мережі доволі часто з'являються архівні фотокартки Києва 19-20 століття. Цікавими для поціновувачів історії та киян, безсумнівно, є пам'ятки архітектури старих районів Києва, які збереглися до наших часів.

Фотокартки старих будівель вулиці Олегівської на Щекавиці та історію місцини публікує ресурс "Жага": у Києві цікаво".

Читайте також: Тиха розкіш на околиці мегаполісу: як виглядають легендарні Святошинські дачі у Києві, фото

Вулицю Олегівську у 1869 року названо на честь київського князя, Віщого Олега, адже, за легендою, його могила знаходиться саме на Щекавиці. Раніше ж вулиця носила ім'я Погребальна. А все тому, що вела до одного із найстаріших столичних цвинтарів.

Сьогодні, на вулиці Олегівській, 11, зберігся старий дерев'яний будинок. Сьогодні таких у Києві практично не лишилося: різьблене обрамлення даху, вікна зі віконницями та цегляний димар — все в найкращих традиціях старого Києва. І головне, у будинку живуть люди.

Ще одна прикраса Олегівської вулиці і визначна пам'ятка сучасної Щекавиці — будинок під номером 43А. Він вибивається з низки старих будиночків і нещодавно збудованих котеджів своєю незвичністю. Дивовижне ліплення та дивні скульптури – ось що привертає увагу кожного перехожого! Охороняє ворота на вході до будинку скульптури сови, закутої в ланцюги. З іншого боку на паркані – загадковий маскарон.

Але найголовніше — це клеймовані цеглини. Вони вмуровані у паркан. На цеглинах можна прочитати прізвища власників цегельних заводів того часу.

Історія вулиці Олегівської огорнута страшними легендами. Одна з них говорить про те, що ночами тут ходить відьма. Вона забирає у дівчат красу. Тому темними вулицями Щекавиці вночі гуляти не рекомендують.

Нагадаємо, у мережі оприлюднили фото Залізної церкви на Галицькій площі, що була знищена більшовиками у 1931 році минулого століття.

Вас також може зацікавити:

Як виглядав Подол у 1900-х роках: в мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: у мережі показали історичні фото

Як виглядала Оболонська набережна в Києві 70 років тому: у мережі показали архівне фото