RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото і вулиці Інститутської в Києві

У мережі продовжують користуватися особливою популярністю архівні фотографії Києва. На цей раз користувачів зацікавили знімки Інститутської вулиці, що виникла з Іванівського шляху.

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Знімки з'явилися в мережі.

Йдеться про одну із найстаріших вулиць міста, яка зберегла не лише десятки унікальних історичних будівель, а й пам'ять про найдраматичніші моменти історії України. Була прокладена наприкінці XVIII – на початку XIX століття і називалася Іванівською. Під час Київської Русі існував Іванівський шлях, який починався біля Лядських воріт на Майдані Незалежності. Від цієї дороги і було прокладено цю вулицю. Нова дорога була дуже довгою і з'єднувала Печерськ із старим містом. Згодом на вулиці почали з'являтися перші будинки від Хрещатицької площі.

Інститутська по-справжньому багата на знакові будинки минулих століть. Тут майже кожен другий будинок є витвором мистецтва та вершиною архітектурної думки. Вікентій Беретті, Йосип Каракіс, Олександр Кобелєв, Валеріан Риков, Володимир Ніколаєв та інші імениті архітектори залишили відбиток своєї майстерності на образі однієї з найкрасивіших вулиць столиці.

Ось так виглядала вулиця багато років тому – зараз на цих знімках дуже складно впізнати вулицю Інститутську.

Цікаво також подивитися, як виглядав Національний банк, який також знаходиться на цій вулиці, понад сто років тому. У 1845 році установа Державного комерційного банку опинилась у будинку Київських дворянських депутатських зборів за адресою - вулиця Інститутська, 9. На знімках кінця XIX століття можна побачити, що ця типова будівля у стилі класицизму з восьмиколонним портиком коринфського ордера та трикутним фронтоном. Згодом виникла потреба збудувати нове та сучасне приміщення, тому на початку XX століття було оголошено конкурс на будівництво нової будівлі Державного банку. Нині за красою та естетикою будівля вважається одним з найкрасивіших будівель у Києві.

Будівля Державного банку на фотографії початку ХХ століття Фото: Ательє Гудшона та Губчевського

Раніше "Апостроф" писав, як виглядала Володимирська вулиця на початку ХХ століття.

Вас також може зацікавити:

Київський "Пентагон": фото будівництва у 1980-ті житломасиву Теремки

Як у київському метро змінювали назву на Майдан Незалежності: архівні фото 1991 року

Не дізнатися: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото