RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Який вигляд мали басейни просто неба у Києві: цікаві фото 1950-60-х років

Навіть під гнітом Радянської окупації Київ все ж продовжував будівництво та розвиток громадських просторів та місць для рекреації населення. У 1950-х та 1960-х роках у столиці з'являються відкриті басейни.

"Апостроф", посилаючись на матеріали "Спрага": в Києві цікаво", покаже фотографії тогочасних відкритих басейнів столиці.

Читайте також: Зимові розваги киян: в мережі показали ковзанку на Дніпрі в 1914 році

На фото зафіксовано плавальний басейн на б. Шевченка біля будівлі, де тоді розташовувався Київський інженерно-будівельний інститут. Тепер ця його колишня частина належить до проспекту Перемоги, а корпус займає Міністерство освіти і науки України. Фото датується 1959 роком та було взято з фондів Музею історії міста Києва. Помітно, як в один з жарких, ймовірно літніх, днів всі діти з околиць зібрались для того, щоб освіжитись у прохолодній воді.

Ще одне фото відкритого дитячого басейну на подвір'ї житлового будинку № 47 по вулиці Уманській (Першотравневий масив, пiзнiше - Солом’янський). Фото авторства Миколи Федоровича Козловського датується 1960-им роком. Тут можна краще розгледіти саму архітектуру басейну. Їх розташування та дизайн відображали тогочасні архітектурні тенденції та естетичні уподобання.

Ще декілька кадрів – вже початку 1960-х років. Це той самий відкритий дитячий басейн на подвір'ї житлового будинку № 47 по вулиці Уманській (Першотравневий масив, пiзнiше - Солом’янський). Проте тут також можна помітити, як виглядав басейн без води. Адже відкриті басейни Києва, як і будь-які інші подібні споруди, потребували регулярного та ретельного догляду, для забезпечення безпеки, гігієни та комфорту відвідувачів.

Відкриті басейни безпосередньо контактують з навколишнім середовищем, що сприяє потраплянню в воду різного роду забруднень: пилу, листя, гілок, комах та інших сторонніх предметів.

23 січня 2024 зовсім недалеко від популярного колись дитячого басейну, ракетним ударом Pосія знищила баскетбольний клуб, де щодня тренувались сотні дітей з усіх куточків нашої держави. Проте "Апостроф" впевнений, що Україна і Київ зроблять все можливе, щоб відновити ці простори для занять спортом і ми знову зможемо побачити щасливих дітей на фото.

Нагадаємо, раніше ми показували, як відпочивали та купались кияни на Дніпрі в початку 20 сторіччя.

  • Вас також може зацікавити:

100 років тому: як виглядала трамвайна станція на Галицькій площі в Києві, архівне фото

Як виглядав київський Святошин в початку 20 сторіччя: цікаві фото

Ошатно вбрані українці і гамірна торгівля на вулицях: архівне фото Києва у 1911 році