RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Зимові розваги киян: в мережі показали ковзанку на Дніпрі в 1914 році

У мережі з'явилися унікальні архівні фото зимових розваг киян на ковзанці, організованій на річці Дніпро у 1914 році.

Історичні фото опубліковані на сторінці "Київ, жива історія" у соціальній мережі Facebook.

Читайте також: Тут бували Шевченко, Гоголь та Леся Українка: у мережі показали архівні фото Пущі-Водиці у Києві

"1914 рік. Київ. Ковзанка на Дніпрі", - йдеться у підписі до фото.

На фото можна побачити багато людей у військовій формі, що катаються на ковзанах та новорічну ялинку. Це може свідчити про те, що воно зроблене у грудні вже після початку Першої світової війни, коли у Києві було багато військових та біженців.

Трагедія українців у цій війні полягала ще й у тому, що розділені між імперіями вони змушені були воювати один з одним (у російській армії налічувалося 3,5 мільйона українців, в австрійській - 250 тисяч).

1 серпня 1914 року почалося вторгнення Німеччини до Бельгії та Північної Франції з метою блискавичного розгрому супротивника на Західному фронті та для наступного наступу на Росію. Однак блискавичний розгром Франції не вдався: на Східному фронті в 1914 почався наступ двох російських фронтів - Західного (у Східну Пруссію), Південно-Західного - (до Галичини). 18 серпня на Південно-Західному фронті перейшла у наступ армія генерала А. Брусилова. 23 серпня 1914 року розпочалася Галицька битва - одна з наймасштабніших у Першій світовій війні (по обидва боки воювали вісім армій, понад сто дивізій, понад 1,5 млн солдатів та офіцерів). Бої тривали понад місяць і завершилися розгромом австро-угорських військ. 03.09.1914 російські війська захопили м. Львів, за день – м. Галич; блокували фортецю Перемишль (нині м. Пшемисль, Польща) і вийшли до річки Вислока (80 км від Кракова). Таким чином, було окуповано всю Східну Галичину і частину Західної, майже всю Буковину. Австро-угорські війська втратили 400 тисяч солдатів, зокрема 100 тисяч полоненими. Втрати росіян становили близько 230 тисяч осіб. Російські війська пішли на Карпати, але зимовий німецько-австрійський наступ змусив їх повернутися до Галичини. Побоюючись захоплення росіянами міст Берліна та Відня, німецьке командування змушене було перекинути німецькі дивізії із Західного фронту Схід і зупинити просування російської армії. Таким чином, Східний фронт для Німеччини з другорядного перетворився на головний.

На окупованих територіях було створено Галицьке генерал-губернаторство у складі чотирьох губерній: Львівської, Перемишльської, Тернопільської та Чернівецької. Перша російська окупація краю тривала з осені 1914 до весни - літа 1915 року. Військовим генерал-губернатором було призначено графа Г. Бобринського.

Раніше "Апостроф" писав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

Вас також може зацікавити:

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз в Києві у 1860-х роках, фото