RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

В Києві занепадає унікальна будівля в стилі неоренесанс: фото

У Києві є немало архітектурних споруд, які могли б збирати біля себе тисячі туристів або використовуватися за призначенням - натомість, вони стоять занедбаними та нікому не потрібними. Одними з таких є унікальний "будинок тисячі вікон", а також закинутий палац колишнього Бактеріологічного інституту.

Про це розповідають на Facebook-сторінці ""Спрага": в Києві цікаво".

Так, будівля знаходиться по вулиці Миколи Амосова, 9, що у Солом'янському районі столиці.

"Розташована у самому серці міста, на Байковій горі, будівля вражає своїм величним виглядом. Зведена за кошти українських меценатів, вона виконана в стилі неоренесанс і прикрашена багатим декором", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Від неоренесансу до середньовіччя: чому знищується будівля Бактеріоло­гічного інституту

Зазначається, що бактеріологічний інститут у Києві було побудовано наприкінці XIX століття. Він є визначною архітектурною спадщиною, яка на сьогоднішні стоїть пусткою та поступово занепадає. У 1928 році інститут було перетворено на вірусологічний інститут, а стару будівлю припинили використовувати. З того часу вона почала втрачати свій колишній вигляд.

Двоповерхова будівля пережила громадянську війну та дві світові війни. Але попри страшні наслідки війни, будівлю оберігали та ремонтували, розуміючи її важливість та цінність. Сьогоднішній стан пам'ятки мав би бути окрасою міста і яскравим зразком своєї епохи, проте натомість вона поступово "вмирає".

Певний час будівлі передавали різним фірмам із рук в руки, які зобов'язувалися її відремонтувати. Однак цього так і не сталося.

Раніше ми показували, як виглядала столиця на початку XIX століття.

  • Вас може зацікавити:

Як виглядав Київ у 1920-30-ті роки: архівні фотографії

Були притулком ще в дохристиянські часи: як виглядають стародавні Китаївські печери у Києві

Як виглядав стадіон "Динамо" у Києві в 1930-1960 роках: історичні фото