RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як виглядав Київ в 1920-30-ті роки: архівні світлини

Після закінчення Першої світової війни до Києва повернулось мирне життя, хоч і під владою Совєтів. Завдяки знімкам фотоаматорів можна побачити якою була столиця України близько 100 років тому.

Історичні знімки опублікували на сайті Київ. Фотолітопис.

Так, початок XX століття став періодом економічного зростання, яке передувало Великій депресії. Як і в інших великих містах Європи та Америки, Київ дуже змінювався. У місті закріпилася радянська влада, перейменовувалися вулиці та площі. Також відновилася робота заводів та фабрик, а інженер Євген Патон побудував новий міст, який зʼєднав лівий та правий береги Дніпра.

Читайте також: Як виглядала Оболонська набережна в Києві 70 років тому: в мережі показали архівне фото

Окрім цього, саме у 20-30-х роках минулого століття у Києві зʼявився перший автобусний маршрут.

Також Києві було засновано театр "Березіль" Лесем Курбасом, а Володимир Горовиць відзначився першими концертами, ставши надалі одним з найвидатніших піаністів у світовій історії музики. Місто поступово розростається, у 1921 році утворені перші адміністративні райони — Печерський, Шулявський, Соломʼянський, Подільський, Деміївський. Вулиці й площі масово перейменовують на честь комуністичних діячів. Наприклад, Хрещатик став вулицею Воровського.

1930-ті. Будівля, в якій розташовувалися Обласний та міський партійні комітети КП(б)У, вул. Воровського, 18 (колишня міська дума). Будинок спалено київськими підпільниками 1 листопада 1941 р. та знесено під час повоєнної реконструкції Хрещатика

1930-ті. Вид з Дніпрових круч на лівий берег і Труханів острів. До Другої світової війни на Трухановому острові було велике селище зі своєю інфраструктурою — церквою (знесеною в середині 1930-х рр.), ринком, школою. Маківки церкви святої Єлизавети можна розглянути ліворуч на знімку, майже біля самого краю острова. Це була найвища будівля селища, яка розташовувалась навпроти Поштової площі.

1930-ті. Верхня станція фунікулера, оновленого та реконструйованого після аварії 1928 р.

1930-ті. Сходи до нижньої пам'ятки Володимиру було побудовано 1915 р. за проектом М. Бобрусова. Нині напівзруйновані та занедбані, а у 1930-ті рр. ХХ ст. красиві та зручні сходи з численними майданчиками та ліхтарями були одним з улюблених місць відпочинку городян

1934. Площа III Інтернаціоналу (тепер Європейська площа). Купа сміття – розібрана трамвайна станція, ліворуч – колишній будинок Слов'янського та майбутній будинок Оборони, спалений нацистами у 1943 р.; зараз практично на цьому місці знаходиться готель "Дніпро"

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у столиці вже перейменували 31 вулицю в рамках декомунізації.

  • Вас також може зацікавити:

Київ 160 років тому: як виглядала "лиса" Володимирська гірка

Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: у мережі показали історичні фото

Історія Києва у скульптурах: у столиці з'явився символ меценатства - бронзовий "Цукровий буряк