RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Києво-Печерська Лавра у 1918 році: у мережі показали рідкісне фото

У мережі опублікували фото сторічної давності Києво-Печерської Лаври, що тоді була одним з осередків духовного життя – фото датують 1918 роком.

Фото показали в Facebook-групі "Клуб корінного киянина".

Читайте також: Як будували метро у Києві: цікаві архівні фото

До фото залишили наступний допис: "Квітень 1918 року. Києво-Печерська Лавра. Монахи у супроводі німецького офіцера. Праворуч - лаврська дзвіниця, попереду - Успенський собор".

Варто згадати, що в цей період, яким датують зроблене фото, а точніше в період 1917 році, що став ключовим роком для українського національного руху, Києво-Печерська Лавра також відігравала значущу роль. Зокрема, у вересні цього року, коли у Києві засновували перші українські гімназії, Києво-Печерська Лавра започаткувала українські класи.

У Центральному державному історичному архіві України зберігається текст виступу священника Маринича з Української Православної Церковної Ради. Він виголосив його під час зборів братії Лаври 1 грудня 1917 року, закликаючи до створення автокефальної церкви, незалежної від всеросійської церковної структури.

Також збереглися записи лаврських ченців про події 15–25 січня 1918 року, коли в Києві точились бої з більшовиками, під час яких у Лаврі надавали притулок і допомогу воякам Центральної Ради.

Києво-Печерська Лавра, як один з осередків духовного життя, відігравала роль у підтримці української ідентичності та культури. Таким чином, Києво-Печерська Лавра у 1918 році була не просто релігійним центром, а активним учасником соціальних та політичних процесів, що відбувалися в Україні. А ось ще одне фото, що датується 30 березня 1918 року.

Нагадаємо, раніше ми показували архівні фото Труханового острову у Києві.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядала Поштова площа у Києві у ХІХ сторіччі: цікаві архівні фото

Софія Київська при царі та більшовиках: архівні фото собору

Унікальні розписи залишилися тільки на фото: як виглядав Успенський собор в Києві в день підриву, фото