RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як виглядала Поштова площа у Києві у ХІХ сторіччі: цікаві архівні фото

Поштова площа завжди була місцем, де перепліталися шляхи історії та культури. У XIX сторіччі ця площа, розташована на березі Дніпра, була свідком значних змін. Проте на деяких архівних кадрах можна помітити, якою була Поштова площа до цих динамічних змін.

Тому далі "Апостроф", посилаючись на матеріали Facebook-групи “Клуб корінного киянина" покаже, який вигляд мала Поштова площа в ХІХ сторіччі.

Читайте також: Як виглядав київський Поділ 130 років тому: в мережі показали цікаве фото

Зокрема це фото датується 1860-м роком. До фото залишили допис, що саме так виглядала Поштова площа у своєму майже первісному вигляді. Якщо порівняти цей кадр із сучасними фото – площу можна навіть не впізнати.

Для українців та гостей столиці Поштова площа є однією з візитівок міста. Це одна з найстаріших площ Києва. Археологічні розкопки підтвердили, що торговельні поселення на цьому місці існували ще у IV столітті.

Цікаво відзначити, що саме тут займалися обробкою кореспонденції та зміною поштових коней. До наших часів зберігся лише головний будинок поштової станції, де робота велася в 1850-1860 роках. На кадрі Поштова площа виглядає дещо “порожньо", якщо порівнювати з сучасними кадрами.

Наступний кадр – Поштова площа 1890 року. Можна помітити, як за ці 30 років (з 1860 по 1890) Поштову площу дещо забудували. Крім того, на фото зафіксували берег Дніпра, що переповнений човнами, в глибині кадру можна побачити місцевих мешканців.

За кілька років, а саме в 1892, тут почнуть рухатись трамваї. Зокрема це буде перший трамвай, який працював без змін аж до 1977 року. Проте до таких трансформацій жителі спостерігали та прогулювались геть іншою Поштовою площею, міська розбудова якої лише починалася.

Нагадаємо, раніше ми показували, як виглядала понтонна переправа через Дніпро у воєнні роки.

  • Вас також може зацікавити:

Від минулого до сьогодення: історія і стародавні фото Солом'янської площі у Києві

Київ починається з Хрещатика: загадкова історія і стародавні фото головної вулиці столиці

Чисте і ошатне містечко: як виглядав ДВРЗ у 1950-х роках, поки не отримав сумну славу