RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Як Німеччина в 1941-му бомбила Київ: архівні фото і відео

Сьогодні в Україні - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. 22 червня 1941 року перші бомби впали на мирний Київ (об'єкт №12).

"Апостроф" розповідає, як німецькі льотчики бомбили столицю України 80 років тому.

Місто бомбили літаки 4-го повітряного флоту Люфтваффе. У той день оператор журналу "Німецьке щотижневий огляд" знаходився в кабіні бомбардувальника і виконував спецзавдання - знімав атаку на плівку. 25 червня цей фільм показали в усіх кінотеатрах Німеччини.

Німецькі війська скинули на столицю 90 фугасних і запалювальних бомб. На відео видно сліди від вибухів біля нового стадіону (НСК "Олімпійський"), який планували відкрити 22 червня 1941 року. Льотчики намагалися розбомбити міст через річку і ангари військового аеродрому "Київ".

Перші бомби падали на військові точки в Святошино, на Подолі і Повітрофлотському шосе. Постраждав завод "Більшовик".

Під час першого бомбардування загинуло до 200 жителів Києва. Серед них - співробітники заводу "Більшовик", так як одна з бомб влучила в чавуноливарний цех... 23 червня с заводу несли на кладовище 17 трун. Але під час хвилини мовчання кришка одного з гробів підвелася. "Небіжчиком" виявився контужений ливарник Іван Махиня.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що президент України Володимир Зеленський вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні.