RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Героїв Маріуполя, Пухнастих котиків та Майстри Йоди: як кияни хочуть перейменувати станції метро

Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України, в нашій країні розпочалася активна дерусифікація – процес витіснення російськомовної культури із різних сфер життя. Так, у країні прибирають пам'ятники російських письменників, а у Києві перейменовують вулиці та станції метро.

Про те, які нові назви можуть носити деякі станції підземки столиці повідомив начальник метрополітену Віктор Брагінський, інформує Kyiv Metro Alerts.

Зазначається, що у неділю, першого травня, завершився перший етап збору пропозицій для перейменування 5 станцій метрополітену. Під русифікацію потрапили такі назви: "Мінська", "Героїв Дніпра", "Дружби народів", "Площа Льва Толстого", "Берестейська".

За словами Брагінського свої ідеї подало 18 812 охочих.

"Наразі для наступного етапу рейтингування відібрано по 5 найпопулярніших варіантів для кожної станції. Визначити один для кожної станції можна до 9 травня за лінком", - йдеться у повідомленні.

Так, станції можуть носити такі назви:

  • "Дружби народів" – Ботанічна/Європейська/Єдності України/Звіринецька/Героїв Маріуполя;
  • "Площа Льва Толстого" - Василя Стуса/Степана Бандери/Лесі Українки/Івана Франка/Ліни Костенко;
  • "Берестейська" – Бучанська/Варшавська/Маріупольська/Степана Бандери/Берестейська (залишити назву);
  • "Мінська" -Бучанська/Варшавська/Маріупольська/Вишгородська/Мінська (залишити назву);
  • "Героїв Дніпра" - Героїв Маріуполя/Героїв України/Вишгородська/Північна/Героїв Дніпра (залишити назву).

За словами Віктора Брагінського, серед пропозицій зустрічалися й досить екзотичні варіанти. Наприклад, для “Мінської” пропонували назви “Борщ”, “Реактивні гуси” та “Тракторна”. Станцію “Героїв Дніпра” деякі учасники опитування бачили як станцію “Імені Магістра Йоди” або “Пухнастих котиків”.“Берестейську” пропонували перейменувати в “Паляницю”, а “Дружби народів” в “Байрактарську” або “Чорнобаївську”. Серед варіантів для “Героїв Дніпра” була “Червона калина”. Деякі варіанти повторюються або є синонімічними. Також для деяких станцій частина користувачів запропонувала лишити існуючі назви.

Після другого етапу голосування результати будуть опрацьовані та направлені до Київської міської ради. Свій висновок також підготує фахова комісія з питань найменувань.

Пропозицію дерусифікувати назви станцій метро керівник підземки подав 8 квітня. Ініціативу підтримав міський голова Віталій Кличко та депутатський корпус Київради.

Раніше ми писали, що у Києві може з'явитися вулиця з незвичною "кулінарною" назвою.