RU  UA

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

Жахіття "Азовсталі": у Києві представили фото легендарного "Ореста" з Маріуполя

У Національному центрі "Український дім" в рамках мистецького заходу "ДЕ ТИ?" відбулась виставка робіт 20 художників. Серед них – Дмитро Козацький з позивним "Орест", який 21 вересня повернувся з російського полону.

У серії робіт під назвою "Ореста" фотохудожник показав поранених українських захисників на розбомбленому заводі "Азовсталь". На світлинах присутній ще один звільнений з полону боєць батальйону морської піхоти 36 обрмп Михайло Діанов, якому роздробили руку. Для його лікування за добу вдалося зібрати понад 7 млн гривень, а розраховували на 1,5 млн.

Дмитро Козацький або Орест, - людина, яка кинула польський виш, щоб захищати Україну. З 2015 року Дмитро мешкав у Маріуполі, де батьки допомогли йому придбати житло. Вступивши у Нацгвардію, за кілька років потрапив до полку "Азов". Це було непростим завданням, але Дмитро – людина цілеспрямована, і наприкінці 2021 року став командиром прес-служби "Азову". Він був дуже цьому радий, адже за весь час служби не переставав фотографувати.

У квітні Орест дивом вижив після потрапляння російської ракети, мав поранення голови. У травні потрапив у полон. Це перша виставка після звільнення, де автор може показати жахіття, вчинені росіянами. Орест говорить, що в кадрах попри біль побачив силу всміхатись і жартувати. На жаль, є там і біль від втрати побратимів.

Як відомо, 21 вересня Україні вдалося обміняти частину захисників та захисниць "Азовсталі" в Маріуполі – додому повернулося 215 українських воїнів. Серед них - знаменита "Пташка" Катерина Поліщук - парамедик Національної гвардії України, вагітна медик Мар'яна Мамонова, Олег Хоменко, командир комендантської роти, яка безпосередньо здійснювала командування обороною "Азовсталі" та багато інших героїв.