RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Україна обміняла Медведчука на 200 наших військових: як вони виглядали до і після полону

У середу, 21 вересня, пізно увечорі у Чернігівській області на кордоні з Росією відбувся обмін полоненими, у ході якого частина захисників "Азовсталі" в Маріуполі опинилися вдома.

215 українських військових повернулися додому, 108 – бійців "Азова" та інших формувань, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Серед військовослужбовців - 108 "азовців", 124 офіцери. П'ятеро командирів перебувають у Туреччині.

"Ми обміняли 200 наших героїв на Медведчука, який вже дав усі можливі покази слідству. А 5 героїв-командирів "Азовсталі" – на 55 російських полонених, які не мають для нас жодного інтересу", - заявив Єрмак.

За його словами, серед звільнених – також 10 іноземців, які воювали за Україну, і яким погрожували смертю. Вони вже знаходяться в місті Ер-Ріяд.

Як пояснила роспропаганда, під час обміну російській стороні було передано військовослужбовців, які потрапили в полон в результаті відступу на Харківському напрямку, а також полонених військових льотчиків ЗС РФ.

Стало відомо про звільнення командування оборони Маріуполя: підполковника Нацгвардії України, командира полку "Азов" Дениса Прокопенка ("Редіса"), заступник командира полку "Азов" Святослава Паламара ("Калини") і командира 36-ї бригади морської піхоти України Сергія Волинського ("Волини").

Святослав Паламар, Денис Прокопенко, Сергій Волинський

"Редіс", "Калина" та "Апіс" — зараз у "третій країні", всі мають бойовий настрій, повідомив колишній командир "Азова" Андрій Білецький.

Хлопці деякий час перебуватимуть там, згідно з домовленістю про обмін, але головне вже сталося — вони на волі та живі.

На фото у числі звільнених помічений був також "азовець" Давид Касаткін ("Хімік"), який став відомий погрозами на адресу глави Чечні Рамзана Кадирова.

У мережі повідомляють, що серед звільнених і військовослужбовець пресслужби "Азова" Дмитро Козацький ("Орест"), автор фото і відео з бункерів "Азовсталі".

У числі звільнених виявився поліцейський з Маріуполя Святослав Єрмолов.

Святослав Єрмолов

Також звільнений був оборонець "Азовсталі", старший сержант 36-ї бригади ЗСУ Михайло Діанов ("Піаніст").

Михайло Діанов

Захисниця "Азовсталі" парамедик Катерина Поліщук ("Пташка"), котру російська пропаганда називала снайпером, теж удома.

Катерина Поліщук

У числі звільнених керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін.

Михайло Вершинін

Повідомляють, що медик Мар’яна Мамонова, яка потрапила в полон вагітною, теж серед звільнених сьогодні наших героїв.

У мережі продовжують з'являтися нові фото з обміну військовополоненими, однак якісь подробиці поки не повідомляються.

Прем’єр Великої Британії Ліз Трасс також підтвердила звільнення п'яти британських громадян.

Окрім британців, Росія передала Саудівській Аравії марокканця, шведа, хорвата і двох американців.

Це можуть бути громадянин Швеції Матіас Густавссон, Хорватії – Векослав Пребіг, Великої Британії – Джон Гардінг, Ендрю Хілл, Ділан Хілі, Шон Піннер та Ейден Аслін, а також громадян США – Александер Дрюке та Енді Хьюн. Частину з них було засуджено т.зв. "ДНР" до страти.

"Привіт, хлопці!" Герої повертаються. Втомлені, виснажені. Але непереможні і непереможені.

Аеродром "Чкаловський" у Підмосков'ї. "Рибар" повідомляє, що окрім уже переданих Росії 55 військовополонених (один з них тяжко поранений), завтра ще 30 повернуться в РФ. Щодо Медведчука офіційних підтверджень з російського боку поки немає, лише різні українські джерела.

Нагадаємо, кілька днів тому у полку "Азов" розповіли, як відбувається обмін тілами із окупантами.

Ми також писали, що 29 червня, в ході масштабного обміну з полону було звільнено 144 захисники України. З них - 95 захисників "Азовсталі", серед яких були 43 військовослужбовці полку "Азов".