RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Сували викрутку в ногу, шокером били, бички гасили": звільнений боєць ЗСУ розповів про жахіття тортур у РФ

20-річний морський піхотинець 36 окремої бригади морської піхоти Роман Городенський, захищаючи Маріуполь від російських загарбників, отримав важкі поранення і потрапив у полон .

Як розповів морпіх, цілу ніч з 12 на 13 квітня його допитував офіцер, лейтенант так званої "військової комендатури ДНР", який пхав викрутку в ногу, бив шокером, гасив "бички". "Потім приходили та били прикладами чеченці, казали, щоб ми кричали "Ахмат – сила", а хто не кричав, того починали бити ногами", - розповів Роман Городенський.

Причому, як зізнався військовослужбовець, у катуванні сенсу не було. У нього питали, звідки він, з якого підрозділу. "Я сказав, що я з розвідувальної роти 36 бригади. Вони сказали: "О, та ти розвідник! Хто по штату?". Я відповів, що я оператор-телефоніст. "О, та ти шифрувальник! Давай, коди, шифри". А який я шифрувальник, я два роки з кулеметом пробігав. "О, та ти ще кулеметник". І почалося...", - згадує він.

Читайте: Російські своїх не кидають? Що означає обмін Медведчука на "азовців"

На його думку, тортури були для росіян як забавою, оскільки мети допит не мав, бо все командування на той момент уже перебувало в полоні.

Також Роман не приховує, що його відвідували думки про те, що з полону він уже не вийде. За його словами, на руці було сім відкритих переломів, а в ній 40 уламків. "Рука була, наче місяць пролежала у воді, шкіра відмирала і почався сепсис. І я погодився, щоб мені відрізали руку", - згадує морпіх.

Потім, уже в Донецьку, ще раз трапився сепсис. Лікарі тоді сказали, що бійцю залишилося 2-3 дні, не більше. "Тоді, звісно, руки у мене опустилися: мені залишається жити 2-3 дні, я в полоні, жодної медичної допомоги немає", - розповідає захисник Маріуполя.

Також він розповів, що окупанти давали полоненим лише воду та по ложці каші. "Я важив 103 кілограми, а з полону вийшов 68 кілограмів. Тому були думки, що тут все і скінчиться", - згадує боєць 36 ОБрМП.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа" "Мене катували просто для забавки - звільнений з полону морський піхотинець"