RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Штрафи за ковідних "зайців": перевізники погрожують акціями протесту за посилення карантинних заходів

Через введення нових правил пасажирських перевезень, 24 жовтня в Києві 60% автобусів міжобласного сполучення не вийшли на лінію в знак протесту. В автобусах вкрай складно проконтролювати наявність у кожного пасажира Covid-сертифікату, перевізникам загрожують великі штрафи.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Найбільше нові правила вдарили по автомобільних перевезеннях. Адже якщо у випадку з авіаційним або залізничним транспортом проконтролювати потік пасажирів ще можливо, то на автобусах це зробити куди складніше.

З одного боку, штрафи водіям за пасажирів без ковідних документів - справедливі. Не проконтролював наявність в салоні "зайця" - отримай фінансове покарання. Тим більше, що на автостанціях підприємливі власники медичних лабораторій встигли встановити пункти тестування на коронавірус, і тест на антиген можна здати за лічені хвилини. Коштує це 500-550 гривень.

Однак це добре виглядає тільки в теорії. По-перше, пункти тестування є далеко не на всіх автостанціях. Навіть в столиці, наприклад, на автостанції "Південна" таких пунктів немає, а їхати багатьом пасажирам все одно потрібно.

По-друге, у багатьох пасажирів паперові довідки про вакцинацію, видані сімейними лікарями. Ніяких QR-кодів, за якими водій зміг би перевірити справжність документів, в таких довідках немає. Таким чином, нічого не заважає ковідному "зайцеві" роздрукувати бланк з інтернету і внести в нього свої дані.

Ризик в цьому випадку мінімальний, адже навіть якщо з такою "липою" копи і зловлять пасажира в салоні автобуса, то відповідати все одно доведеться водієві. А пасажир ще й заощадить 500 гривень на тесті.

Такий підхід настільки обурив перевізників, що напередодні введення нових правил вони навіть вийшли на протести під будівлю Мінінфраструктури. Чиновники пообіцяли допомогти розібратися, але в підсумку обдурили.

"А в підсумку нас обдурили. Наші юристи два дні проводили консультації, давали пропозиції, але ці консультації виявилися для лохів. Нікуди ці пропозиції не пішли. Це просто обманщики і аферисти. А обіцяли, що буде внесено зміну до постанови Кабміну і перенесена відповідальність з водіїв на пасажирів", - емоційно висловився глава Всеукраїнського об'єднання пасажирських перевезень Ігор Житинський.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Нас обманули як лохів": перевізники готують акції протесту через аферистів у владі.