RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

​Сторінками історії Києва: як виглядав флігель архітектора Казанського до знесення, фото

В мережі з'явилися архівні фотокартки вже наразі знесеного дому головного київського архітектора початку ХХ століття Миколи Казанського.

Як виглядав флігель архітектора Казанського до знесення - показав Київінформ.

Читайте також: Як більшовики перетворювали Володимирський собор в Києві в музей безбожників: архівні фото

У 1896 році головним архітектором Києва був Микола Казанський. Серед його проектів були як цивільні споруди, так і релігійні. Він також приймав участь в будівництві Національної опери.

У 1892 році він придбав садибу з двоповерховим будинком на Подолі (наразі це Сагайдачна 1Б). Будівля стояла у підніжжя Володимирської гірки. В той час це було вельми небезпечне місце, регулярно відбувався зсув ґрунту.

У 1905 році внаслідок чергового зсуву маєток архітектора був засипаний. Флігель був вщент зруйнований, а ще один будинок потребував капітальної реставрації. У 1909 році Микола Казанський відновив свій маєток. Був побудований новий прибутковий флігель з укріпленим фундаментом. Будівля мала три поверхи, над якими височіла невелика вежа з двома кімнатами. Враховуючи сумний минулий досвід, архітектор захистив своє житло підпорною залізобетонною стінкою.

Казанський прожив в цьому домі до самої смерті у 1914 році. Пізніше будинком володіла його вдова.

Більшовики націоналізували флігель, як і багато інших. У 1980 його поставили на капремонт. Була ідея навіть створити на його базі музей електротранспорту, але вона так і не була реалізована.

Згодом дім відремонтували, біля вежі з’явився повноцінний мансардний поверх. У 1996 році флігель був взятий під охорону, як пам’ятник архітектури. Але вже у 1999 році цей статус був знятий.

У 2010 -2012 році архітектурне бюро Юрія Бородкіна розробило проект забудови цієї ділянки. І там не було місця старовинному будинку, повинен був бути грандіозний бізнес-центр.

Флігель знесли і натомість почали будувати БЦ.

Раніше ми показували унікальні архівні фото мосту через річку Либідь у Києві, яка тоді була набагато ширше.

  • Вас може зацікавити:

Як виглядав Київ на початку ХХ століття: в мережі пригадали архівні фото

Через 60 років тут будуть багатокілометрові затори: історичне фото Набережної в Києві

Золоті ворота у Києві в давнину виглядали не так, як зараз: 5 відмінностей, фото