RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Через 60 років тут будуть багатокілометрові затори: історичне фото Набережної в Києві

У мережі з'явилося фото набережної Дніпра з боку мосту Патона у 1959 році. Вже через 50-60 років на цьому місці з'являться кілометрові затори.

Фотокартку опублікував ресурс "Київ автомобільний".

Читайте також: Як виглядав Київ на початку ХХ століття: в мережі пригадали архівні фото

Набережне шосе розташоване уздовж Дніпра від Поштової площі до мосту Патона. Загальна протяжність набережної орієнтовно 5 км.

Шлях від Подолу вздовж Дніпра існував вже у Х-ХІІ століттях і являв собою під'їзну дорогу до переправи через Дніпро на Наводничах-Видубичах.

Сучасну назву зафіксовано у 1850 році у зв'язку з реконструкцією шляху від Подолу до Миколаївського ланцюгового мосту через Дніпро. Наприкінці XIX століття шосе було забудоване дрібними промисловими, торговельними та складськими будівлями. Тут пролягала залізнична лінія, що з'єднувала Поділ з Дарницею.

1912 року вздовж шосе проклали трамвайну колію, яка до 1920 року через Ланцюговий міст пролягала до Броварів. З 1925 до 1941 року на старих опорах новий міст було споруджено під керівництвом Є. Патона. У 1951 році по шосе знову пустили трамвай, цього разу на всій протяжності. Трамвайний рух було остаточно закрито у лютому 2011 року у зв'язку з будівництвом автодорожньої естакади біля станції метро "Дніпро".

У 1897–1899 році, у зв'язку з будівництвом гавані, деякі ділянки Набережного шосе були впорядковані. У 1935–1938 роках частину шосе одягли у граніт, встановили чавунну огорожу, проклали широкі сходи до води. На початку 1950-х років шосе заасфальтували. У 1980-ті роки було проведено чергову реконструкцію шосе, після чого воно набуло сучасного вигляду.

Прогулюючись по набережній, можна побачити багато історичних місць: пам'ятник Магдебурзькому праву, пам'ятник засновникам Києва, насолоджуватися видами Києво-Печерської лаври, Дніпра та лівого берега.

Раніше ми писали, як змінилася київська Бессарабка за 160 років.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку XIX століття