RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Як більшовики перетворювали Володимирський собор в Києві в музей безбожників: архівні фото

У мережі з'явилися архівні фото знищення більшовиками одного з найважливіших храмів Києва - Володимирського собору та перетворення його на "антирелігійний музей" у 1920-1930 роках.

"Апостроф" розповідає про цю складну сторінку в історії української святині.

Читайте також: Унікальні розписи залишилися лише на фото: як виглядав Успенський собор у Києві в день вибуху, фото

Спорудження храму почалося 1862 року, а закінчилося 1882 року. На урочистому освяченні собору, що відбулося 20 серпня 1896 року, був присутній імператор Микола ІІ з дружиною Олександрою Федорівною.

У 1917-1921 роках площа перед собором стала місцем збору українських маніфестаційних рухів. Після перемоги Директорії УНР в антигетьманському повстанні 19 грудня 1918 року в Києві поховали воїнів Армії УНР, які загинули у вирішальному бою під Мотовилівкою. Відспівування героїв проходило у Володимирському соборі, звідки траурна процесія рушила до парку колишнього Царського (нині Маріїнського) палацу, де й поховали полеглих.

Перетворення Володимирського собору у Києві на антирелігійний музей. Кінець 1920-х років.

У радянські часи собор залишався відкритим храмом, виконуючи функції кафедрального собору Києво-Галицької митрополії Російської православної церкви. У той же час спроби закрити храм не припинялися. Так, у серпні 1929 року секретаріат ВУЦВК затвердив рішення Київської міської ради про закриття "на численні прохання трудящих" Володимирського собору в Києві та організацію в його приміщенні Всеукраїнського антирелігійного музею.

Під час нацистської окупації собор було відреставровано, до кінця 1943 р. було призначено його урочисте відкриття. Після звільнення Києва від німців собор став кафедральним собором Російської православної церкви і в цій якості функціонував надалі.

Засідання антирелігійного комітету у Володимирському соборі. 1930-ті роки.

У 1992 році, після утворення Української Православної церкви Київського Патріархату, храм став Патріаршим кафедральним собором цієї релігійної конфесії.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

Вас також може зацікавити: