RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Києві демонтують пам'ятник Щорсу: фото і відео

У суботу, 9 грудня, у Києві розпочався демонтаж пам'ятника Миколі Щорсу.

Про це інформує пресслужба Київської міської держадміністрації.

Демонтаж пам'ятника Миколі Щорсу здійснюють представники комунальних служб.

Оновлення на 11:55. Як повідомляє фотокореспондент "Апострофа" Роман Пєтушков, комунальники вже четверту годину намагаються "відірвати" Щорса від постаменту, хоча планували це зробити за годину. В хід пішов бензоріз, газові різаки та молотки. Комунальники кажуть що пам'ятник "робили на віки". Намагалися здьорнути декілька разів, але статуя не піддається. Важливо, що її хочуть не пошкодити для передачі музею.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Читайте також: Історичні кадри: в Києві знесли пам’ятник Пушкіну, відео

Адміністрація окремо нагадала, що напередодні пам'ятник Миколі Щорсу втратив охоронний статус, що дозволило комунальним службам розпочати демонтаж радянської спадщини у Києві.

"Прямо зараз столичні комунальні служби розпочинають демонтаж пам'ятника Миколі Щорсу. Для демонтажу складної конструкції можливе тимчасове часткове перекриття руху бульваром Тараса Шевченка", - йдеться у повідомленні.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

КМДА також зазначила, що після демонтажу монумент Миколі Щорсу зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Необхідні дозволи для демонтажу радянського монумента столична влада отримала у листопаді 2023 року. Радник міського голови Дмитро Білоцерковець у коментарі журналістам зазначав, що міська адміністрація ретельно вивчає, як можна швидко та технічно здійснити усі робочі процеси.

а попередніми даними, технічно можливо розрізати саму статую Щорса (фігуру людини − ред.) і прибрати його з коня. На жаль, за таких умов більша частина "людини" не буде збережена − вдасться зберегти лише верхню частину. Цей бюст можливо зняти обережно і зберегти для переміщення у майбутній музей радянської окупації. Кінь же справді може залишитись на бульварі Тараса Шевченка. Коні ж не винні", - додав Білоцерковець у коментарі журналістам.

Раніше ми розповідали, що У Києві відкрили пам’ятник Герою України, якого розстріляли росіяни.

Вас може зацікавити:

Пушкін в Одесі раптом "почервонів": що сталось з монументом, кадри

Русскій воєнний Пушкін, пока! Яскраві меми на демонтаж пам'ятника в Києві

У Києві декомунізували одну зі станцій метро, але є нюанс: свіжі фото