Останнім часом ціни на м'ясо суттєво збільшилися, це пов'язують зі скороченням потужностей господарств – під час війни люди не хочуть брати на себе такі ризики.
Про те, які розцінки наразі на м'ясну продукцію у столиці, розповіли на найбільшому оптовому ринку в Україні – київському ринку "Столичний".
За даними Держстату, в Україні м'ясо у середньому подорожчало за рік на 12,5%.
"Ціни, звісно, виросли. Яловичину, телятину мало здають. Це пов'язано із тим, що не хочуть утримувати (тварин). Корми, утримування – це затрати. І подорожчало воно (корми) у закупці – подорожчало на вітрині. Подорожчало не можу сказати, що набагато, на 10-20 грн. Антрекотик – 225 (гривень за кілограм), лопаточка – 245, задня (частина) – 260. Вирізка – 700, каре – 300", - каже продавчиня зі "Столичного" Наталія.
Тим часом на ринку після новорічних свят подешевшала свинина.
"До Нового року ціна була вища, зараз попит вже падає, ціна також падає. На 10-15 гривень точно подешевіло. Задня частина, стегно – це 150 зараз гривень (за кг), лопатка – від 150-160. В цілому (на свинину) ціна в районі 180-190 гривень за кілограм", - розповідає продавчиня Марина.
В той же час улюблене українцями сало тримається в ціні в середньому за 200 грн/кг.
Ціни на курку на "Столичному" теж знизилися, ймовірно, через падіння попиту. Наразі за ціле курча проситимуть від 150 грн/кг, філе куряче – 195 грн, гомілка – 130 грн.
Продавчині "Столичного" дали поради, як обрати дійсно якісне м'ясо.
"Треба обов'язково перегортати (обраний шматок м'яса), і щоб був запах свіжого. Притисніть пальчиком і воно має бути м'яке, і запах свіжого. Нюхайте зі зворотного боку обов'язково", - каже Наталія. Також рекомендують звертати увагу на колір м'яса.