RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Небом перевезли 200 пасажирів: в 1911 році над Києвом курсував дирижабль, архівні фото

У Києві у 1911 році відбувалися комерційні польоти дерижаблю над Києвом. Конструктор першого українського дирижаблю - Федір Андерс.

Про це розповідає STEPANETS.

Читайте також: Київ у 1955 році: у мережі показали фото з висоти пташиного польоту

У 1911 році Андерс спорудив і здійняв у небо дирижабль "Київ". Перший успішний політ відбувся 6-го серпня 1911 року над Подолом. А вже 22 жовтня винахідник розширив маршрут: із купецьких садів він пролетів над Подолом, Оболонню, долетів до Вишгорода й повернувся назад.

Газети того часу писали про технічні характеристики аеростата так: "Дирижабль має об'єм 890 м³. На ньому встановлено мотор "Анзані" на 25 кінських сил із водяним охолодженням. Довжина балона 51 аршин, а човна, підвішеного до балона, - 25 аршинів. З одного боку човна встановлено двигун та інші механічні пристрої, а з іншого — невеликий металевий кошик для пасажирів".

Пізніше здійснювали навіть комерційні польоти між Майданом Незалежності та Трухановим островом. Проте дирижабль прокурсував всього рік. Під час одного з вильотів довелося здійснити аварійну посадку, і більше він так і не піднявся в київське небо.

Тоді дирижабль вирушив з Києва в напрямку Чернігова і за 12 верст від Остра згорів. Причина загоряння невідома, однак припускається, що нею стала несправність системи подачі палива до двигуна. Згодом інженер сконструював інший дирижабль — «Київ-2», гондола якого мала форму човна й могла триматися на воді у випадку приводнення.

Раніше ми показували, який вигляд мала церква Пирогоща до і після знищення більшовиками.

  • Вас також може зацікавити:

Київський метрополітен міг стати першим: в мережі згадали цікаві факти

До Києва прийшла електрифікація: як змінилася столична залізниця у 1950-1960-х роках, архівні світлини

Зараз на цьому місці елітний район: як виглядала Воздвиженка у 1970-80 роках