RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Відома ще за часів Київської Русі: як виглядала Львівська площа у Києві на початку минулого століття, фото

Історики та екскурсоводи оприлюднили архівні фото Львівської площі у Києві, які були зроблені на початку ХХ століття.

Окремо історію Львівської площі у своєму Telegram-каналі нагадав екскурсовод Кирило Степанець.

За його словами, Львівська площа - одна з найстаріших у Києві. Ця локація відома ще за часів Київської Русі.

Читайте також: Як виглядала вулиця Прорізна у Києві у 1950-х роках: унікальні фото

"Навколишня територія з давніх-давен утворювала складний вузол фортифікаційних споруд, зокрема Західних і Жидівських воріт. Саме тут знаходився західний в'їзд у місто, а після нашестя монголо-татар у 1240 році життя на площі призупинилося, бо майже все було зруйновано", - продовжив Степанець у своєму Telegram-каналі.

Екскурсовод також додав, що раніше саме на Львівській площі розташовувалася Стрітенська церква. На цій локації також проводили великий Сінний базар.

Історію Львівської площі також нагадав відомий дослідник та краєзнавець Валерій Лисенко. За його словами, теперішню назву площа отримала у 1869 році. Її назвали на честь Львівської брами Старокиївської фортеці, що знаходилася на цьому місці у XVII–XVIII століттях.

Місцевість Львівської площі утворилася ще за часів князів на прадавньому шляху з Азії в Європу. Саме у цьому місці був західний в'їзд до стародавнього Києва. Життя на Львській площі зупинилося після навали монголо-татар у 1240 році. Сінний базар, який проводився на території, перенесли в іншу локацію лише у 1950-х роках.

"Наша земля оповита легендами й сповнена археологічними скарбами. Чимало цікавих тутешніх споруд ХІХ–XX століть бережуть пам’ять про безліч видатних людей - архітекторів, меценатів, підприємців, митців. Здавна ця місцевість приваблювала особливо багато художників", - додав Лисенко, коментуючи історію Києва.

Львівська площа розташована у Шевченківському районі Києва. Локація знаходиться між вулицями Великою Житомирською, Січових Стрільців, Бульварно-Кудрявською і Ярославів Вал. 1939 року площа дістала назву Сінна, що пішла від Сінного базару. Історичну назву Львівській площі повернули 1944 року.

Раніше ми публікували фото Києва у 1950-60-х роках.

Вас може зацікавити:

Київський метрополітен міг стати першим: в мережі згадали цікаві факти

До Києва прийшла електрифікація: як змінилася столична залізниця у 1950-1960-х роках, архівні світлини

Зараз на цьому місці елітний район: як виглядала Воздвиженка у 1970-80 роках