RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Відомий журналіст розповів про схожість Зімбабве та ЛНР

Ситуація в Луганську навколо голови "ЛНР" Ігоря Плотницького аналогічна з положенням справ в Зімбабве і відстороненням від влади її багаторічного лідера Роберта Мугабе.

Про це "Апострофу" заявив журналіст Віталій Портніков.

"Ми бачимо зараз, як відбуваються події у Зімбабве, де збройні сили підтримали віце-президента, який бореться з президентом. І це призвело до відставки президента Роберта Мугабе. А Мугабе є фактично таким же нелегітимним президентом Зімбабве, як і Ігор Плотницький - нелегітимний керівник так званої ЛНР. Тому що вільних виборів на території Зімбабве вже багато років не було. Але, разом з цим, збройні сили Зімбабве вважають, що вони можуть підтримати одного з представників абсолютно нелегітимною з точки зору реального права адміністрації в боротьбі з іншим керівником", - зазначив журналіст.

Він звернув увагу, що і в Зімбабве, і в ОРЛО єдиною силою, яка може змінити політичну ситуацію, є армія.

"І це як би правова процедура, але всі ці люди тримаються при владі, тому що вони встановили авторитарний режим. І військові є єдиною альтернативою дій партійних і державних функціонерів, тому що у них є сила. Так буває, коли немає вільних виборів, коли виборці не вирішують, хто буде керівником країни, а військові", - підкреслив Портніков.

"Те ж саме відбувається в так званій ЛНР. Плотницький не є керівником ніякої "республіки" і навіть регіону. Він перебуває на своїй посаді тільки тому, що так вирішили російські окупанти, а фактично - збройні сили РФ. Тому що і найманці, які сьогодні присутні в так званих "військах" ЛНР - це теж частина збройних сил РФ. І ми бачимо, що коли збройні сили втручаються знову, вони вирішують, хто буде обіймати цю посаду. Не жителі Луганська чи інших окупованих Росією районів. В цьому плані Плотницький - абсолютний аналог Мугабе. Тільки президента Зімбабве збройні сили не підтримали, а Плотницького, можливо, вони підтримають", - додав журналіст.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Переворот" у Луганську: Портников розповів, на кого найбільше схожий ватажок ЛНР".