RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

МВФ, Світовий банк, США та інші: хто на Заході встав на захист НАБУ в конфлікті з владою України

У МВФ, Світовому банку і США різко виступили проти скандального законопроекту по НАБУ, що вплинуло на рішення про його зняття з порядку денного вранці 7 грудня.

Прес-служба Світового банку заявила про неприпустимість "нападок" на незалежні антикорупційні органи.

"Ми глибоко стурбовані нападками на незалежні антикорупційні установи в Україні, зокрема на Національне антикорупційне бюро і Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Ці нападки ставлять під загрозу здатність нових антикорупційних інституцій боротися з корупцією і повертати вкрадені активи", - йдеться в заяві банку.

Директор МВФ Крістін Лагард закликала забезпечити незалежність НАБУ і заснувати Антикорупційний суд.

"Ми глибоко стурбовані недавніми подіями в Україні, які можуть відкотити назад прогрес, досягнутий у створенні незалежних інститутів для боротьби з корупцією високого рівня... Ми закликаємо українську владу і парламент забезпечити незалежність НАБУ і САП. Ми також настійливо закликаємо владу швидко просуватися з прийняттям законодавства щодо незалежного антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи", - заявила вона.

Сьогодні вночі колишній заступник помічника міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії Майкл Карпентер заявив, що в разі відставки глави НАБУ Артема Ситника і глави Антикорупційного комітету Ради Єгора Соболєва, він буде рекомендувати зменшити всі типи допомоги Україні.

Глава представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі висловив стурбованість наміром Верховної Ради звільнити главу комітету по боротьбі з корупцією Єгора Соболєва.

"Я хотів би закликати Раду ретельно подумати, перш ніж така рекомендація буде проголосована на пленарному засіданні, беручи до уваги міжнародну стурбованість з приводу поточних подій в боротьбі з корупцією в Україні", - заявив він.

Він також закликав "захищати нові інститути, такі як НАБУ" і надати їм простір і ресурси для роботи.

Детальніше про розчарування українським керівництвом в Європі читайте в матеріалі "Апострофа" Хижак проти Чужого: що думає Захід щодо війни Порошенко і Саакашвілі