RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Розслідування катастрофи Boeing MH17 на Донбасі: з'явилися деталі показань важливого фігуранта справи

Один з бувши ватажків бойовиків "ДНР Ігор Безлер ("Біс"), який зараз живе в окупованому Росією Криму, поговорив зі слідчими Нідерландів про пасажирський Boeing рейсу MH17, який був збитий в липні 2014 року над Донбасом.

Про це передає "Настоящее Время" з посиланням на повідомлення, в яких Безлер описував бесіду з членами міжнародної слідчої групи (JIT). Справжність запису екс-бойовика "ДНР" підтвердили його співрозмовники.

Зокрема, Ігор Безлер заявив про непричетність до катастрофи MH17. Він ще раз підкреслив, що тягач з "Буком" не проїжджав через Горлівку. Також "Біс" назвав фейком опублікований в інтернеті розмова, де людина під його позивних повідомляє про збитий літак, а інші бойовики доповідають, що MH17 збили якісь "козаки". Однак Безлер підтвердив, що збивав українські військові літаки.

В якості доказу своєї невинності екс-командир бойовиків посилається на свідків, у тому числі з числа полонених українських вояків, які перебували в його штабі в липні 2014 року. Цих людей також опитали представники JIT.

Безлер додав, що для розмови зі слідчими він отримав якийсь дозвіл, але не уточнює, від кого саме.

У міжнародній слідчій групі вважають, що тягач з ЗРК "Бук" міг проїжджати міста, які на той момент були підконтрольні людям Безлера. Як вважають в JIT, в той день катастрофи МН17 "Бук" переганяли за маршрутом Донецьк – Єнакієве – Торез – Сніжне.

Координатор групи розслідувачів Bellingcat Ерік Толер назвав Ігоря Безлера важливим свідком у справі про збитий Боїнгу.

"Він дуже важливий персонаж у цьому розслідуванні. Його підлеглі були недалеко від "Бука", коли він стріляв по Боїнгу. І він був у розмовах між сепаратистами про транспортування "Бука" та використання "Бука". Я не знаю, хто був за кермом "Бука" під час запуску, але я знаю, що Ігор Безлер був дуже-дуже важлива людина в цьому розслідуванні, який знає, хто був за кермом, які люди були пов'язані з транспортуванням "Бука" з Росії в Україну і назад", - сказав Толер.

Як повідомляв "Апостроф", група Bellingcat встановила, що ключовим фігурантом справи катастрофи MH17 є російський генерал-полковник Микола Ткачов з позивним "Дельфін".