RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Ключовим фігурантом справи про катастрофу Boeing MH-17 на Донбасі виявився російський генерал - розслідування

Розслідування The Insider і Bellingcat свідчить про те, що ключовим фігурантом справи про збитий малайзійський Боїнг MH17 є російський генерал-полковник Микола Ткачов, який мав позивний "Дельфін".

Про це повідомив The Insider на своєму сайті.

"Вдалося встановити особу ключового фігуранта, який розшукується Спільної слідчою групою у справі про збитий малайзійський Боїнг MH17, - це генерал-полковник Микола Федорович Ткачов, головний інспектор Центрального військового округу Росії", - написали там.

Висновок експертів базується на аналізі записів радіоперехоплення командирів бойовиків. Раніше, очолювана Нідерландами Спільна слідча група, опублікувала аудіозапис перехоплень і попросила допомогти у встановленні особи "Дельфіна", до якого по імені зверталися як "Микола Федорович". Його було названо головним фігурантом справи.

Переговори вказували на те, що "Дельфін" є статусним військовим, в момент розмови знаходиться не в зоні бойових дій ("Оріон" звітує перед ним, називаючи його на "ви", той відповідає йому на "ти"; "Оріон" також вважає, що ""Дельфін" знає бойовий статут"; нарешті, "Оріон" намагається відмовити "Дельфіна" від приїзду в зону бойових дій на підставі того, що це небезпечно). Також, експерти прийшли до висновку про те, що, швидше за все, в даному випадку "Микола Федорович" є справжнім ім'ям.

"Всі ці дані вказують на те, що "Дельфіна" слід шукати серед російських генералів, і тільки один із знайдених Bellingcat і The Insider у відкритому доступі нині живучих російських військових був одночасно і генералом, і Миколою Федоровичем - генерал-полковник Микола Федорович Ткачов. Залишалося лише визначити, чи є генерал Ткачов тим самим "Дельфіном", - продовжили експерти.

Ткачов в Сирії (зліва)

Для цього вони зв'язалися з самим Ткачовим і попросили розповісти про Суворовське училище. Це було зроблено щоб отримати зразок голосу. Цей зразок було відправлено на аналіз Національному центру медіа-криміналістики Університету Колорадо в Денвері (National Center for Media Forensics at the University of Colorado at Denver) і Литовського центру судової експертизи.

Висновки обох інститутів показали, що генерал дійсно є тим самим "Дельфіном".

Ткачов - учасник першої та другої чеченських воєн, служив в різних військових округах, дослужився до генерал-полковника і командувача військовою частиною 20650, офіційно розформованої 8 вересня 2014 роки (два місяці після аварії Боїнга). При цьому сам він був звільнений зі служби указом від 10 грудня 2010 року.

Ткачов на параді

Після свого формального звільнення з лютого 2011 року по серпень 2012-го Ткачов був головним військовим радником в Сирії. 7 серпня 2012 року одна з антиасадівських груп опублікувала відео, де серед іншого показана фотографія генерал-полковника Ткачова поряд з генерал-майором Кужеєвим і міністром оборони Сирії Даудом Раджа, який загинув місяць тому під час вибуху в Дамаску. У відео стверджувалося, що Кужеєв також убитий, але незабаром генерал-майор живий і здоровий виявився в Росії. Цікаво, що Кужеєв, як і Ткачов, офіційно залишив військову службу ще в 2010 році.

Сам Ткачов заявляє, що після повернення з Сирії він став головним інспектором Центрального військового округу і в Україні не бував.

Експерти вважають, в серпні-вересні 2014 року саме Ткачов намагався координувати діяльність бойовиків і російських військ на Донбасі.

Ткачов на зустрічі з "казаками"

"Конкретну роль Ткачова в військових діях на території України і зокрема в катастрофі "Боїнга" ще належить визначити, але біографія генерала і показання свідків вказують, що, як і в Сирії, він діяв не як приватна особа", - зробили висновок експерти.

Раніше "Дельфін" згадувався в інтерв'ю глави Bellingcat Еліота Хіггінса "Апострофу" "Загадкова сотня" в звіті по МН17: Bellingcat відкрив завісу таємниці.