RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Пастка Путіна: на Заході пояснили, чим небезпечне введення миротворців на Донбас, і привели сумний приклад

Багато західні дипломати розмірковують над тим, чи розміщення миротворчої місії на Донбасі розумною домовленістю з президентом РФ Володимиром Путіним або ж це буде угодою з дияволом. Під час нещодавньої Мюнхенській конференції з безпеки деякі посадові особи США в приватному порядку говорили, що Вашингтон йде прямо в пастку, яку встановив Путін.

Про це пише видання The Wall Street Journal.

Колишні і діючі американські чиновники вважають, що Росія не зацікавлена у встановленні миру в Україні, а введення миротворців на Донбас швидше закріпить контроль РФ над ОРДЛО, ніж допоможе вирішити конфлікт.

Нагадаємо, Росія офіційно наполягає, що миротворці повинні бути лише на лінії розмежування на сході України (і то лише в якості охоронної місії СММ ОБСЄ), у той час як Захід підкреслює, що "блакитні каски" повинні взяти під контроль весь периметр зони конфлікту, включаючи українсько-російський кордон.

Колишні американські чиновники вважають, що РФ може зупинити або перешкодити розміщення миротворців, перешкоджаючи того, щоб вони взяли під контроль кордон. Деякі дипломати США вважають, що дані ризики можна уникнути, наприклад, не починати процес скасування санкцій проти Росії до повного відновлення миру на Донбасі. Також американські дипломати говорять про появу якогось "вікна можливостей" в період після президентських виборів у РФ в березні і до завершення Чемпіонату світу з футболу, який пройде в цій країні, в середині липня.

У свою чергу, колишній посол США у Росії Олександр Вершбоу підкреслив, що план по введенню миротворців на Донбас спрацює тільки в тому випадку, якщо Путін захоче позбутися санкцій.

Інший екс-посол США в РФ Майкл Макфол привів у приклад Кіпр, де миротворці були розміщені в 1964 році.

"Ці сили досі там, а укладення мирної угоди, яке б об'єднало окупований Туреччиною північ острова з іншою країною, залишається туманним. Поясніть, чому в цьому конкретному випадку фактори відрізняються, щоб це не призвело до сценарію начебто перманентного поділу, як на Кіпрі?", - зазначив Макфол.

Нагадаємо, в інтерв'ю "Апострофу" старший науковий співробітник вашингтонського Центру аналізу європейської політики Браян Вітмор закликав вкрай обережно ставиться до питання введення миротворців на Донбас.