RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Миротворці на Донбасі: в Україні розповіли, як вирішити проблеми з Росією

Після визнання провалу Мінських домовленостей і визнання винуватицею цього процесу Росії питання про миротворчу місію ООН на Донбасі буде вирішене без її участі.

Про це у своїй колонці на "Апострофі" пише директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"А ось якщо ці розмови будуть припинені, якщо визнають, що Мінські домовленості провалені, і винною в такому провалі є РФ, за що вона підлягає додатковій порції санкцій, тоді вона перетвориться на сторону цього конфлікту. А відповідно до статті 27 того ж Статуту ООН, сторона конфлікту не бере участі в голосуванні з пов'язаних із ним питань, позбавляється в них права вето. І тоді питання про саму місію, про мандат місії і тим більше про участь у цій місії вирішуються без Росії", - вважає він.

За словами Сунгуровського, після вирішення питання з Росією може виникнути проблема з питанням про застосування зброї в рамках місії, захисту мирного населення і самих миротворців. Труднощі виникають і в зв'язку з фінансовими питаннями.

Питання про учасників місії буде підніматися не раніше визначення її мандата.

"Тому що якщо взяти весь перелік завдань, які потрібно вирішити для завершення конфлікту на Донбасі, то вони включають примус до миру, розмінування, демілітаризацію, роззброєння, реабілітацію, вирішення питань повернення біженців, їх адаптації, відновлення їх юридичних і майнових прав, відновлення економічної діяльності в цьому регіоні... І тоді мова вже заходить не тільки про озброєних представників місії, а й про поліцейських, місцеву адміністрацію", - пояснює Сунгуровський.

Також він зазначає, що після відновлення економічної діяльності можна буде поступово піднімати питання про інвестиції, так як регіон вимагає побудови нової економіки.

"Я думаю, дуже багато інвесторів будуть в цьому зацікавлені. Я поки ні від одного українського політика ось такого повного переліку, на жаль, не чув. Хоча це можна було би "продавати" з певною часткою доданої вартості", - вважає експерт.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - Є один спосіб повернути Україні Донбас: як змусити Росію погодитися.