RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Як Україні звільнити Донбас: названо найбільш ймовірний сценарій

Є три варіанти повернення окупованих районів Донбасу під контроль України, найбільш ймовірний з них, - введення миротворців ООН.

Про це "Апострофу" розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

Чиновник нагадав, що в Хорватії було реалізовано відразу два сценарії, які, ймовірно, можуть підійти і для реалізації в Україні: "Перший – це сценарій Сербської Країни, чисто військовий сценарій, коли війська за три дні повністю звільнили територію Сербської Країни. І другий варіант – Східної Славонії, який на сьогодні ми вважаємо найбільш прийнятним для України, коли в Східну Славонію зайшли миротворчі війська ООН, була створена міжнародна адміністрація, роззброєні бойовики, і протягом двох чи трьох років територія повністю повернулася під юрисдикцію Хорватії".

Однак, є проблеми з реалізацією військового варіанту звільнення Донбасу, - теоретично українська армія зможе звільнити територію за два тижні, але залишається невідомим, які сили і засоби додатково задіє Росія.

"Є другий варіант (отут якраз хорватський сценарій) – якщо наші союзники поставлять ситуацію в Російській Федерації в такий стан, що вони дадуть гарантії невтручання в звільнення цих територій. Це непоганий варіант, але теоретично він теж досить сумнівний, - підкреслив Гримчак. - А от третій варіант, про миротворчу місію, я думаю, найбільш вірогідний варіант".

Більше про повернення окупованих територій читайте в матеріалі "Апострофа": У Донецьку тисячі людей виходили з прапорами України, а в Києві досі вихваляють Сталіна - заступник міністра.