RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Упевнений, що Захід відступить: стало відомо про готовність Путіна почати ядерну війну

Російський президент Володимир Путін продовжує загрожувати всьому світу і ймовірно впевнений в тому, що Захід не відповість йому на ядерний удар.

Про це у своїй колонці для "Радио Свобода" пише російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський, коментуючи розмову Путіна з політиком Григорієм Явлінським.

У бесіді на запитання: "Володимир Володимирович, ви розумієте, що ми наблизилися до війни?" Явлінський отримав відповідь: "Так. І ми в ній переможемо".

В даному контексті Піонтковський згадує свій прогноз про плани російського президента в 2014 році. Тоді політолог припускав, що Путін "не ставить собі за мету знищення ненависних США, чого можна було б сьогодні досягти тільки ціною взаємного самогубства. Ця повістка поки значно скромніше: розширення "русского мира", розпад блоку НАТО, дискредитація і приниження США як гаранта безпеки Заходу".

Говорячи про нинішню ситуацію, політолог зазначає, що Захід вже зробив перший крок у відповідь на ядерний шантаж Кремля - члени НАТО домовилися про розміщення на постійній основі на території країн Балтії символічних контингентів, включаючи американських військовослужбовців. При цьому в альянсі розраховували, що військовим не доведеться обороняти територій.

"Весь задум кремлівських шантажистів будується на тому, що, запровадивши в балтійські країни важливих "зелених чоловічків" і розмахуючи ядерної дубиною, вони залякають і паралізують Європу і США питанням: "Ви готові померти за Нарву?". Символічна присутність американських військовослужбовців в районі Нарви психологічно розгортає ситуацію на 180 градусів. Тепер поява там першого збройного "ввічливого чоловічка" автоматично означає вступ Російської Федерації у війну з США. Чого саме і прагнув уникнути Кремль своїм ядерним шантажем.

Багатьом спостерігачам, включаючи і автора цих рядків, здавалося тоді, що цей крок зупинить кремлівських авантюристів. Ні, після деякого замішання, гібридна психологічна війна відновилася. Путінське впевнене "Так. І ми в ній переможемо" означає, що і сьогодні Путін відсотків на 90% впевнений, що Захід злякається його загрози "ядерної ескалації заради деескалації" і відступить. А якщо не відступить відразу, то з 99% вірогідністю відступить і не відповість після першого ж ядерного удару. З такими шансами - або, точніше, з такими уявленнями про свої шанси - азартні персонажі охоче грають у Володарів Світу", - вважає Піонтковський.

Також читайте на "Апострофі" інтерв'ю з політологом: Путіну прийшов час відповісти, він потрапив у подвійну пастку - Андрій Піонтковський.