RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путіну прийшов час відповісти, він потрапив у подвійну пастку - Андрій Піонтковський

Про зграю "чорних лебедів", яка наздогнала Путіна

Про зграю "чорних лебедів", яка наздогнала Путіна Фото: EPA/UPG

Незважаючи на всі гучні заяви Володимира Путіна на його інавгурації, президент РФ опинився в складному становищі. Низка поразок, яка почалася від провалу проекту "Новоросія" в 2014 році, триває, в Сирії Росія потрапила до подвійного капкану, а на главу Кремля чекає ще багато неприємностей.

Про це, а також про те, чому Путіну нічим відповісти за "понти", якими він лякав світ, в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

- 7 травня в Москві відбулася інавгурація Путіна, під час якої він говорив про те, що Росія відроджується наче птах Фенікс, обов'язково доб'ється прориву і гідно відповідатиме світовим викликам. До чого весь цей пафос?

- Це в нього треба запитати. Але всі ці заяви виглядають безглуздо на тлі гучних зовнішньополітичних поразок. Є такий вислів, як "чорний лебідь", який означає несподівану появу неприємностей. Я б сказав, що Путіна наздогнала ціла зграя "чорних лебедів".

Давайте навмання назвемо кілька сюжетів. Як тільки Путіна викинули з переговорів щодо Кореї, Трамп і китайський лідер Сі Цзіньпін швидко домовилися про рішення, яке влаштовує обох, і несподівано страшний Кім виявився шовковим хлопчиком. Ясна річ, що Корея повністю залежить від Китаю, який, на відміну від Путіна, не зацікавлений у ядерній Кореї. З багатьох причин. Перш за все, якби Корея стала повноцінною ядерною державою, за місяць такою б стала і Японія, що абсолютно не влаштовує Піднебесну.

А в Путіна були дуже великі сподівання на ядерний офшор. Пам'ятаєте, він бігав і по всьому світу кричав, що в КНДР траву їстимуть, але ніколи не відмовляться від ядерної зброї?

Але це помічають аналітики. А вже кожному обивателю відома дивовижна серія ганебних для Кремля подій в Сирії. То американці розбомблять сирійські бази. То вони знищать 200 російських найманців, а Москва не те що не протестує, а навіть і не пискне. А тепер "ізраїльська воєнщина" стала щодня відхренячувати іранські бази, склади, підрозділи, а разом з тим і всю сирійську протиповітряну оборону. Я вже не знаю, як тепер Москва все це пояснює: чи то кривизною Землі, чи то тим, що всі ці об'єкти не в зоні нашої видимості. А [прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін] Нетаньяху гордо з георгіївською стрічкою прогулюється Красною площею, відвідує Парад Перемоги. Про якого там птаха Фенікса можна говорити, коли на очах Москви знищується в Сирії її так званий союзник – Корпус ісламських вартових революції.

Якщо говорити про Україну, то слід нагадати про постачання Javelin. А скільки разів Москва погрожувала та попереджала. Наприклад, близький Кремлю Дмитро Тренін (російський політолог, директор Московського центру Карнегі, - "Апостроф") натякав, що росіяни використовуватимуть ядерну зброю, якщо Україна отримає сучасне озброєння.

Тобто в Росії настала черга дуже серйозних зовнішньополітичних провалів. Путін довго займався своїми понтами, а тепер прийшов час відповісти за базар. А відповідати то абсолютно немає чим.

Фото: УНІАН

- Також нагадаємо, що з тріском провалилася і його ідея щодо створення "Новоросії".

- Ну, про це ми вже й не говоримо. "Новоросія" (що передбачала захоплення півдня і сходу України, - "Апостроф") провалилася ще в 2014 році, і це стало поштовхом до подальших поразок Путіна. Він і в Сирію поліз, щоб відвернути увагу від провалу в Україні. Там він намагався запропонувати себе Заходу в якості цінного партнера в боротьбі з тероризмом.

Зараз на російських сайтах спостерігається жорстка критика Путіна з боку імперського табору – добре вам відомих Гіркіних, Бородаїв та інших. І ця критика не менш різка, ніж з демократичного табору.

- До речі, 5 травня, у багатьох містах Росії відбулися протести на чолі з головним противником Путіна Олексієм Навальним, які супроводжувалися масовими й іноді абсурдними затриманнями. Чи будуть посилюватися протестні дії?

- Це ніколи неможливо передбачити. Наприклад, у Вірменії ходили 10-20 людей: когось розганяли, когось навіть розстрілювали (поліція заявляла про наміри відкрити вогонь, але до цього не дійшло, - "Апостроф"). А потім раптом на вулиці вийшли мільйони. Та й ви знаєте це з власної історії – ритм протестного руху непередбачуваний.

Протести 5 травня показали, що їх ядро збереглося. І знову підтвердили, як змінився їхній характер. Я ж років 20 ходив на ці мітинги, де були в основному мої ровесники та люди, не старші 50 років. А зараз основна маса протестувальників – це молодь. В них чудові обличчя, на яких немає ніякого страху або зневіри. Вони естетично відкидають цю злочинну владу, яка їх боїться. Ви дивіться, скільки було арештів – близько 1700 людей. І влада використала новий інструмент – бандитів, яких у вас називають тітушками.

Повертаючись до теми "чорних лебедів", нагадаю про персональні санкції, які були прийняті Мінфіном США 6 квітня. Коли обмежуються кредити і технології – це, звичайно ж, болісно, але позначиться на економіці за кілька років, а на верхівці взагалі ніяк не позначиться. А тут якраз за верхівку і взялися, нарешті, в Америці. Як підсумок – перші 24 кремлівських хлопчики в олігархічних трусиках були розіп'яті на сайті Міністерства фінансів. Їхні активи заморожені і наступний крок – конфіскація. І це тільки початок того процесу, до якого російська опозиція (загиблий Нємцов, Навальний) багато років закликала американців: "Не треба втручатися в російські справи, втручайтеся у свої власні. У вас же є законодавство щодо боротьби з відмиванням грошей, здобутих злочинним шляхом". Згідно з оцінкою NBER (Національне бюро економічних досліджень, - "Апостроф"), в США зберігається один трильйон доларів приватних російських активів. Вони, звичайно ж, здобуті злочинним шляхом. Звідки інакше могла взятися астрономічна цифра у трильйон доларів? Це гроші, вкрадені в російського народу. Виконання законодавства США щодо боротьби з відмиванням злочинних грошей – це найболючіший удар по путінській клептократії.

Так що Кремлю святкувати особливо нічого. Для нього настають важкі часи.

- Проте Кремль не здається. Чого ще чекати від Путіна? Що може зробити Кремль в Україні або Сирії, щоб нашкодити цивілізованому світу?

- У Сирії з'ясувалося, що Ізраїль навіть без усякої американської допомоги значно сильніший за російське військове угруповання.

Крім того, Трамп вийшов із ядерної угоди з Іраном. Вочевидь прийнято спільне ізраїльсько-американське рішення викинути Іран із Сирії. Так, росіян не чіпатимуть, а іранців викинуть. Але після цього все російське угруповання і війська Асада опиняться в дуже вразливому становищі. Тому там у Росії перспектив немає.

В Україні схожа ситуація. Підняти рівень ескалації та піти на Маріуполь або Київ? По-перше, в Україні вже є добре озброєна армія, яка здатна самостійно протистояти такій агресії. По-друге, Україну додатково підтримає Захід – буде введено повний арешт всіх активів російської верхівки і буде вжито таких системних економічних заходів, як відключення від SWIFT і, можливо, навіть арешт державних активів.

Фото:flickr.com/ministryofdefenceua

Тобто в Москви немає ніяких інструментів проти цивілізованого світу, крім брязкання ядерною зброєю, що Путін і робив під час свого звернення до парламенту, коли був продемонстрований мультик зі страшними ракетами, що летять через Південний полюс.

Але що таке брязкання ракетами? Це загроза самогубства. У разі застосування ядерної зброї будуть знищені і Росія, і все її керівництво. Будемо все ж виходити з того, що там сидять не зовсім божевільні.

- Але в Україні є ще один тривожний момент. Наступного року пройдуть вибори.

- Ви намацали правильний хід для Кремля, і про це вже пишуть у російській пресі. Вони будуть максимально включатися у вибори. Але цій загрозі повинна протистояти українська ЦВК.

Як може втрутитися путінська Дзюдохерія? Вони організують дільниці для голосування на території Росії, де проживає кілька мільйонів українців, організують голосування в "Лугандонії" (в окупованих районах Донецької та Луганської областей, - "Апостроф"), у Криму, використовуватимуть п'яту колону по всій території України. Адже, згідно з опитуваннями громадської думки, голосують же за так званий "Опозиційний блок", за людей на кшталт Медведчука. Якась частина населення їх підтримує, нехай це тільки 10 відсотків. Є Кремлю від чого відштовхуватися, посиливши це так званим голосуванням в Росії і на окупованих територіях України.

Уявіть собі вибори в Радянському Союзі під час війни з Німеччиною з організацією виборчих дільниць в Берліні, Мюнхені, окупованому Києві тощо. Йде війна, тому не може бути й мови про дільниці для голосування як на окупованих територіях, так і на території держави-агресора. У Кремлі зрозуміли, що в них немає економічних і військових інструментів у протистоянні з Україною. І вони кинуть всі сили на фальсифікацію українських виборів, у тому числі спираючись на п'яту колону всередині України.

- Як же Україні убезпечити себе від Росії напередодні виборів?

- Мені здається, що в умовах війни було б дуже дивним для ЦВК організовувати дільниці голосування на території Російської Федерації, "Лугандонії" та Криму. Тому що там буде монументальна фальсифікація з боку російської влади.

- Що стосується ситуації в Сирії між Ізраїлем та Іраном. Чим це може закінчитися?

- Навряд чи це виллється у війну на території Ірану. Що стосується іранських підрозділів у Сирії, я думаю, що США й Ізраїль будуть їх витісняти.

- А на чиєму боці зіграє Кремль? Адже Путін підтримує дружні відносини як з Ізраїлем, так і з Іраном.

- Це ще один капкан, в який потрапив Путін. Сирія – подвійна пастка для нього. Спочатку Кремль потрапив у капкан релігійної війни між сунітами та шиїтами в ісламському світі, а тепер потрапив у капкан війни між Ізраїлем та Іраном.

- І яке остаточне рішення прийме Путін з цього питання?

- Йому буде дуже важко прийняти якесь рішення. Можливо, вже й не він його прийматиме.

Розумієте, Путін - не антисеміт. В дитинстві його тренером був Анатолій Соломонович Рахлін, який його з "дворового чма" перетворив на нормального пацана, і це залишилося йому на все життя. А основна кремлівська верхівка (військова, дипломатична) дуже антисемітські налаштована. Зараз в інтернеті з'являється багато текстів із посилом: "Як же так, ми зраджуємо наших іранських союзників". Тобто здійснюється величезний тиск антиізраїльського лобі. Тому не випадково Нетаньяху поїхав до Москви та цілий день займався Путіним.

Чи вдасться Путіну протистояти величезному тиску антісемітського істеблішменту в бік підтримки Ірану? Справа в тому, що якщо Росія виступить якось проти Ізраїлю – це стане військовою катастрофою для Кремля в цьому регіоні. Адже ізраїльтяни й американці роблять все можливе і неможливе, щоб не зачепити жодного російського солдата. І тільки коли вагнерівці абсолютно знахабніли і полізли на якийсь нафтовий заводик, щоб його забрати і вбити при цьому американців, що його охороняли, тільки тоді американці почали себе захищати. А так спеціально все робиться, щоб залишити поза увагою росіян. Якщо ті самі полізуть – то зроблять велику дурницю. Так що в Путіна немає хороших ходів.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію