RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Українців хочуть робити "терористами": стало відомо, чим небезпечна нова ініціатива влади

Зареєстрований у парламенті законопроект, який дозволить без рішення суду блокувати будь-які сайти, де можна помітити натяк на тероризм у кіберпросторі і загрозу національній безпеці, містить небезпечні положення, які дозволять робити українців "терористами".

Про це "Апострофу" заявила перший заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова, нардеп Ольга Червакова.

За її словами, згідно з документом, тероризмом пропонується вважати будь-які спроби впливу на органи державної влади та прийняття ними рішень.

"Це означає, що будь-яка громадська дискусія про ті чи інші рішення, які можуть прийняти чиновники, будь-який пересічний пікет біля ВРУ або будь-які заяви громадських організацій можуть бути названі тероризмом, а за тероризм у нас передбачена кримінальна відповідальність. Тобто люди, які почнуть дискусії про те, що влада робить якісь неправильні дії, будуть визнані терористами, а ті сайти, які будуть висвітлювати цю діяльність і поширювати такі заяви, можуть бути заблоковані за поширення тероризму", - зазначила Червакова.

Так, законопроектом вводиться поняття "технологічного тероризму", яким визначені злочини, спрямовані "на порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, вплив на прийняття рішень, виконання чи невиконання дій органами державної влади або органами місцевого самоврядування, посадовими особами цих органів, об'єднаннями громадян, юридичними особами або привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних або інших поглядів винного (терориста)".

По суті, документ дозволить заблокувати не тільки будь-який сайт, але і будь-який медіа-ресурс, який підпадає хоч під один із цих пунктів.

"Це може допомогти заблокувати те ж "Новое время", яке видало розслідування про схеми Пашинського (нардепа Сергія Пашинського в оборонній сфері, - ред.). Це загрожує будь-якому сайту, де можуть бути, наприклад, антикорупційні розслідування або викривальні матеріали, тому що немає гарантії, що слідчий під тиском не прийме рішення про блокування будь-якого сайту. До кібербезпеки це не має ніякого відношення, у нас прийнята стратегія про кібербезпеку, і там все розписано", - підкреслила медіа-експерт громадської організації "Інформаційна безпека" Тетяна Попова.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": По дорозі Кремля: хто і навіщо хоче взяти під контроль інтернет в Україні.