RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Україна дасть Європі краще: головні цитати Джона Маккейна

У ніч на 26 серпня в США після тривалої боротьби з раком на 82 році життя помер сенатор Джон Маккейн.

Маккейн був послідовним другом України і завжди жорстко виступав проти Росії і конкретно глави Кремля Володимира Путіна.

Він також не підтримував політику президента США Дональда Трампа. У травні 2018 року, зрозумівши, що хворобу не перемогти, Маккейн склав список тих, кого хотів би запросити на свої похорони. Серед запрошених, як дізналася газета The New York Times, не виявилося Трампа, Маккейн сказав родині, що замість президента на службі повинен бути присутнім віце-президент Майк Пенс.

Пропонуємо читачам прочитати головні цитати легендарного політика.

Про Україну (під час виступу на Євромайдані 15 грудня 2013 року)

Ваша мирна боротьби надихнула всю країну на зміни. Ми знаходимося тут, щоб підтримати вашу справедливу справу і право змінити свою долю вільно, мирно і демократично. І ваша доля, як ми вважаємо, знаходиться в об'єднаній Європі - Україна дасть Європі краще, і Європа дасть краще Україні. Америка разом з вами!

Про зброю для України

Ми будемо жити з вічним соромом через те, що не дали українцям зброю, щоб вони себе захистили.

Про Росію і санкції

Росія - автозаправна станція, що маскується під країну. Це клептократія, корупція. Це нація, економіка якої спирається виключно на постачання нафти і газу. Тому економічні санкції важливі.

Про Путіна

Росіяни заслуговують кращого, ніж Путін ... Президент Путін ... не вірить, що на волі людська природа може піднятися над своїми слабкостями і побудувати справедливе, мирне і процвітаюче суспільство. Або як мінімум, він не вірить, що це можуть зробити громадяни Росії. Тому він править, використовуючи ці слабкості, за допомогою корупції, репресій і насильства. Він править для себе, але не для вас.

Про людські цінності

Живи своїм життям, і тоді страх смерті ніколи не увійде в твоє серце. Не турбуй нікого через його релігію, поважай інших за їх думку, і вимагай, щоб інші поважали твою. Люби своє життя, вдосконалюй своє життя, прикрашай всі речі у своєму житті. Прагни зробити своє життя довгим з метою служіння своєму народові. Коли приходить твій час померти, не будь як ті, чиї серця наповнені страхом смерті, хто, коли прийде час, плачуть і моляться ще один раз знову прожити життям інакше. Співай свою пісню смерті і помри, як герой, що повернувся додому.

Про патріотизм

У в'язниці я закохався в свою країну. Я любив її і раніше, так як і більшість молодих людей, моя прихильність була не більше ніж простим визнанням зручностей і привілеїв, якими користувалися більшість американців. І тільки коли я втратив Америку на якийсь час, то зрозумів, як же сильно я її люблю.

Про звільнення

Ніщо в житті не звільняє більше, ніж боротьба за справу, більше, ніж ти сам, за те, що тебе оточує і не визначається твоїм власним існуванням.

Про братів по зброї

Послухайте, найдорожчим в моєму житті були зв'язки, які були у мене з моїми товаришами в полоні. Вони були прекрасні. Ми билися разом. Ми любили один одного. Ми стукали в стіни один до одного. Я згадую цей досвід з великою гордістю.

Про важливе

Потрібно розуміти - справа не в тому, що ви залишаєте, а в тому, що ви пережили. Я тішуся з того, чого досяг цей хлопець, п'ятий з кінця на своєму курсі у Військово-морській академії. Я відчуваю таку вдячність. Щоночі, коли лягаю спати, я сповнений подяки.

Про неминуче

Іноді є почуття страху неминучого. Але як тільки воно приходить, я кажу: "Хвилиночку. Хвилиночку. Старий, ти прожив довге життя. Ти прожив відмінне життя. З тобою сталося стільки всього хорошого". Я хочу - я хочу, - щоб коли я піду, церемонію провели в Військово-морської академії. І пару хлопців встали і сказали: "Цей хлопець, він служив своїй країні".

Як повідомляв "Апостроф", саме Маккейн був один з перших, хто підтримав рішення про надання летальної зброї Україні.