RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Підтримка Радою законопроекту про мову: названо важливі моменти і недоробки

Експерти і політики вказали на недоліки схваленого Верховною Радою законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№5670-д).

Про це повідомляє 24tv.ua.

Як зазначається, у висновку Головного науково-експертного управління документ не стільки критикують, скільки звертають увагу на пункти, які вимагають доопрацювання. Там, наприклад, вказується, що в тексті документа варто точніше сформулювати деякі положення щодо вимог до володіння українською мовою. Наприклад, це стосується формулювань: "вільне володіння державною мовою" або "на рівні, достатньому для виконання посадових і професійних обов'язків".

У висновку також звертають увагу, що проектом не передбачено такого дієвого припинення поширення державної мови, як безкоштовні курси вивчення української мови, для осіб, які вже отримали певний освітній рівень, проте не володіють або недостатньо володіють українською мовою. Хоча їх введення було б цілком логічним продовженням тез цього ж документа. Також наголошується, що потребують правової конкретизації підстави звернення зі скаргою до Уповноваженого із захисту державної мови про порушення відповідних мовних прав.

У той же час, депутати з фракції "Блок Петра Порошенко" заявили, що будуть підтримувати цей законопроект у другому читанні, якщо з нього виключать "репресивні позиції" і підтримають права нацменшин. За словами депутатів, незважаючи на всі позитиви цього законопроекту, "використання репресивних заходів примусу до вивчення української неприпустимо для півдня і сходу України".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 4 жовтня Верховна Рада прийняла за основу законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№5670-д). За відповідне рішення проголосував 261 народний депутат.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: