RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Вступив в силу закон про припинення "дружби" з Росією: що це значить

Вступив в силу закон про припинення з 1 квітня 2019 року дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією.

Про це повідомляє Українська правда.

Як передає видання, це сталося на наступний день після того, як закон був опублікований в газеті "Голос України".

Відзначимо, що Верховна Рада схвалила припинення дії даного договору 6 грудня.

У законі зазначається, що Росія, здійснивши збройну агресію проти України, порушила Договір про дружбу, співробітництво і партнерство.

Припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ звільняє Україну від зобов'язань по його виконанню і не впливає на права, зобов'язання або правове становище України, що виникли в результаті виконання Договору до припинення його дії.

Великий договір між Україною і Російською Федерацією був підписаний 31 травня 1997 року Києві строком на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти).

Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума РФ - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно з угодою, її дія автоматично продовжувалась на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Детальніше про дію договору між Україною і Росією, читайте в матеріалі "Апострофа": Договір про дружбу України з Росією: чому його зараз не можна скасувати.