RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

Генерал вказав на терміни появи миротворців ООН на Донбасі

Миротворці ООН на Донбасі можуть з'явитися в найближчі вісім-дев'ять місяців, після президентських виборів в Україні.

Таку думку висловив "Апострофу" експерт з питань безпеки, ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

"Якщо буде ухвалено принципове рішення, то далі буде етап технічної оцінки, за яким послідує остаточне рішення Генасамблеї про направлення в Україну миротворчої місії. Вирішення цього питання може зайняти 8-9 місяців, а то й більше. Очевидно, що це вже буде відбуватися після президентських виборів в Україні", - упевнений він.

За словами експерта, зараз це питання знаходиться на стадії вивчення. За статутом ООН рішення про впровадження мандата миротворчої місії приймається на Генасамблеї ООН. І перший етап - це технічна оцінка того, де будуть впроваджені миротворчі сили з відповідним мандатом.

"Ще раз повторю, що не всі позитивно ставляться до цього. Свого часу радник президента США з питань нацбезпеки Джон Болтон висловлювався досить скептично з приводу того, що ця миротворча місія дасть. Але з огляду на те, як поводиться зараз Росія, і з огляду на те, що основним акцентом у відсічі російської агресії і її стримування все ж є політико-дипломатичні заходи, то ми маємо певні перспективи щодо того, що Генасамблея може прийняти рішення в позитивному плані і приступити до технічної оцінки", - каже експерт.

На його думку, затримка на даний момент полягає в технічній стороні питання.

"Що це значить? По-перше, це вивчення ситуації на місці, по-друге, пошук країн, які дадуть згоду на участь в миротворчій місії, по-третє, пошук країн, які готові профінансувати участь військового контингенту в цій миротворчій місії. Адже якщо говорити про 22-25 тисяч військовослужбовців, то це досить потужний контингент, який повинен бути забезпечений озброєнням, військовою технікою, логістикою, фінансуванням тощо", - додає Богдан.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Путін загнав себе в пастку: в Криму дуже важка ситуація.