RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Генерал вказав на терміни появи миротворців ООН на Донбасі

Миротворці ООН на Донбасі можуть з'явитися в найближчі вісім-дев'ять місяців, після президентських виборів в Україні.

Таку думку висловив "Апострофу" експерт з питань безпеки, ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

"Якщо буде ухвалено принципове рішення, то далі буде етап технічної оцінки, за яким послідує остаточне рішення Генасамблеї про направлення в Україну миротворчої місії. Вирішення цього питання може зайняти 8-9 місяців, а то й більше. Очевидно, що це вже буде відбуватися після президентських виборів в Україні", - упевнений він.

За словами експерта, зараз це питання знаходиться на стадії вивчення. За статутом ООН рішення про впровадження мандата миротворчої місії приймається на Генасамблеї ООН. І перший етап - це технічна оцінка того, де будуть впроваджені миротворчі сили з відповідним мандатом.

"Ще раз повторю, що не всі позитивно ставляться до цього. Свого часу радник президента США з питань нацбезпеки Джон Болтон висловлювався досить скептично з приводу того, що ця миротворча місія дасть. Але з огляду на те, як поводиться зараз Росія, і з огляду на те, що основним акцентом у відсічі російської агресії і її стримування все ж є політико-дипломатичні заходи, то ми маємо певні перспективи щодо того, що Генасамблея може прийняти рішення в позитивному плані і приступити до технічної оцінки", - каже експерт.

На його думку, затримка на даний момент полягає в технічній стороні питання.

"Що це значить? По-перше, це вивчення ситуації на місці, по-друге, пошук країн, які дадуть згоду на участь в миротворчій місії, по-третє, пошук країн, які готові профінансувати участь військового контингенту в цій миротворчій місії. Адже якщо говорити про 22-25 тисяч військовослужбовців, то це досить потужний контингент, який повинен бути забезпечений озброєнням, військовою технікою, логістикою, фінансуванням тощо", - додає Богдан.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Путін загнав себе в пастку: в Криму дуже важка ситуація.