RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Україна готує новий прохід військових кораблів через Керченську протоку

Українські військові кораблі збираються здійснити нову спробу пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Про це в інтерв'ю "BBC News Україна" розповів секретар РНБО Олександр Турчинов.

За його словами, для України прохід кораблів через Керченську протоку є принциповим і його необхідно здійснити якомога швидше.

"Якщо ми зупинимось і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання по захопленню Азовського моря, пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму… Я вважаю, що з цим питанням неможна зволікати. Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських Чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна та її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил", - зазначив Турчинов.

Секретар РНБО вважає, що якщо до цього питання буде привернута увага міжнародної спільноти, то Росія не ризикне діяти агресивно.

"Коли до цього питання буде прикута увага провідних країн світу, Росія підіжме хвоста та не ризикне агресивно діяти. Але якщо залишити напризволяще ситуацію, яка розгортається навколо Керченської протоки, якщо наші моряки не будуть негайно звільнені з полону, тоді цивілізований світ фактично визнає, що Росія має право на будь-яку агресію, на будь-які зміни кордонів, і не буде нести за це відповідальність! Давайте говорити чесно - РФ засуджена, але не покарана. Після такої агресії повинні бути значно посилені санкції проти Росії, вжиті відповідні заходи щодо російського флоту по всьому світу, інакше наступні дії будуть ще кривавішими і небезпечнішими не лише для України, а й для інших країн", - резюмував Турчинов.

Нагадаємо, детальніше про події в Керченській протоці читайте в матеріалі "Апострофа": Військова сила і не тільки: як США допоможуть Україні відстояти Азовське море.