RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Військова сила і не тільки: як США допоможуть Україні відстояти Азовське море

Вільям Тейлор про тиск США на Росію

Вільям Тейлор про тиск США на Росію Фото: ubr.ua

США розглядають різні варіанти допомоги Україні через атаку російських прикордонних військ у Керченській протоці на українські кораблі. Зокрема, будуть посилені санкції проти Росії. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

Про санкції через захоплення кораблів

Я б не здавався в питанні нових санкцій. Є дискусії і в США, і в Європі щодо такої відповіді на цю агресію Російської Федерації. Я ще не зробив висновку, що нових санкцій не буде. Думаю, питання ще розглядають, і вони цілком можуть з’явитися.

США розглядають різні кроки. Я вже не в уряді, але говорив з людьми, які там працюють, тому знаю, що в адміністрації, Державному департаменті, Конгресі та інших структурах є люди, які розглядають різні заходи. Вже обговорювали можливість санкцій щодо "Північного потоку-2", щодо будь-яких вантажів, які йдуть з російського боку Азовського моря, нові економічні санкції.

Однак розглядають і військову силу, спільну місію НАТО (а США, звісно, є членом НАТО) і ЄС зі встановлення фактів, надання Україні нового обладнання, яке поліпшить здатність вашої країни оборонятися. Говорять про протикорабельні ракети, морську радіолокаційну систему, патрульні катери.

Також НАТО може проводити спільні з Україною навчання в Чорному морі, є розміщення додаткових військово-морських сил НАТО в Чорному морі… Отже, зараз обговорюють безліч варіантів.

Про Донбас

Важливо, щоб міжнародна спільнота простягнула руку та працювала для мирної угоди на Донбасі, яка дозволить росіянам піти звідти. Це відповідальність міжнародного співтовариства – допомогти знайти це розв’язання, змусити росіян забратися. Звісно, у відповідальності українського уряду – захищати державу, тримати оборону. Однак рішення піти з Донбасу та припинити втручатися повністю залежить від російської влади.

Думаю, що рішення втрутитися та почати війну на Донбасі тепер видається помилкою. І вигоди від цього вторгнення для російської влади значно менші за втрати. А втрати – великі. Є втрати від санкцій проти росіян та російської економіки, від міжнародної ізоляції, і вони продовжують рости. Водночас вигоди – незначні.

Повну версію інтерв'ю з Вільямом Тейлором читайте на "Апострофі" у найближчі дні.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7