RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У НАТО зробили заяву щодо Керченської кризи і дали Путіну останній шанс

У вівторок, 4 грудня, в Брюсселі пройшла зустріч міністрів закордонних справ держав-членів НАТО, на якій обговорювалося в тому числі питання інциденту в Керченській протоці.

Про це повідомляє DW.

Відзначається, що на зустрічі був присутній глава МЗС України Павло Клімкін.

На прес-конференції після зустрічі генсек НАТО Йенс Столтенберг, кажучи про заходи, вжиті після конфлікту в протоці, розповів про збільшення присутності військових кораблів НАТО в Чорному морі - до 120 днів цього року в порівнянні з 80 днями в минулому році, про патрулювання неба над Чорним морем і про розміщення багатонаціональної бригади альянсу в Румунії.

"Присутність НАТО в Чорному морі змінює ситуацію", - заявив Столтенберг. Також він пообіцяв, що НАТО буде стежити за розвитком ситуації: "І, виходячи з наших оцінок, ми будемо вирішувати по нашій присутності в регіоні".

"Ця зустріч як така була важливим сигналом Росії", - зазначив генсек Альянсу.

Іншою важливою темою зустрічі була заява держсекретаря США Майка Помпео про Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), який був укладений між Вашингтоном і Москвою в 1987 році. США і НАТО вже протягом певного часу звинувачують Росію в його порушенні розробкою та розгортанням ракетної системи 9М729. Минулої зими Москва визнала існування цієї ракети, але заявляє про її відповідність договору.

"США оголошують сьогодні, що Росія грубо порушує договір, і як відповідь на це ми припинимо наші зобов'язання через 60 днів, якщо Росія не повернеться до повного виконання (договору. - ред.), яке можна було б підтвердити", - заявив Помпео.

Держсекретар США не бачить сенсу для своєї країни залишатися стороною договору, якщо інша сторона його не виконує. "Тоді це не договір, а обмеження, накладені самим на себе", - зазначив він.

"Протягом цих 60 днів ми все ще не будемо тестувати, розробляти або розміщувати жодних систем, і ми подивимося, що станеться протягом 60-денного періоду", - уточнив Помпео.

Детальніше про реакцію Заходу на конфлікт в Керченській протоці читайте в матеріалі "Апострофа": Військова сила і не тільки: як США допоможуть Україні відстояти Азовське море.