RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

У США придумали, як взяти Росію під контроль в Азовському морі

В Азовському морі повинно бути запроваджене міжнародне спостереження для фіксації російських дій та запобіганню можливій ескалації.

Таку думку висловив спецпредставник США щодо України Курт Волкер під час міжнародного телефонного брифінгу для журналістів, в якому брав участь і "Апостроф".

"Думаю, якщо на допомогу Україні розмістити там міжнародних спостерігачів, це буде дуже важливою складовою для пильнішого нагляду за ситуацією, фіксації російських дій та, можливо, запобігання насильству на кшталт того, яке відбулося в листопаді", - сказав спецпредставник США.

Він додав, що ідея моніторингу – дуже важлива. Проблема в тому, однак, як цього досягти, оскільки ОБСЄ займається моніторингом на Донбасі, і росіяни стверджують, що організація немає мандату для спостереження в Азовському морі чи ще десь, окрім лінії припинення вогню на Донбасі.

Україна ж, за словами Волкера, хоч і вітає ідею міжнародної присутності, але дещо скептична, бо не хотіла б, щоб іноземні спостерігачі підпорядковувалися російському політичному нагляду, як це відбувається в ОБСЄ.

"На мою думку, найкращим виходом було б, якби міжнародні спостерігачі розташовувалися на беззаперечно українській території, на українських кораблях і на запрошення України. Немає потреби виходити за ці межі, бо це не частина зони конфлікту", - зазначив Волкер.

Як повідомляв "Апостроф", окрім цього Волкер припустив, що Росія має намір шантажувати Україну, використовуючи полонених українських моряків.

Також він висловив переконання, що проти Росії можуть бути введені нові санкції за агресію на морі.