RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українські моряки в полоні Росії і військовий стан в Україні: всі новини онлайн

Росіяни здійснили атаку на українські військові кораблі

Росіяни здійснили атаку на українські військові кораблі Фото: Вікіпедія

У неділю, 25 листопада, група прикордонних кораблів Російської Федерації здійснила агресивні дії проти групи українських військових кораблів, що йшла з Одеси до Маріуполя, в складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдового буксира "Яни Капу".

Онлайн-трансляція голосування в Раді щодо введення воєнного стану

Спершу один з російських кораблів (прикордонне судно "Дон") атакував буксир, взявши його на таран. Внаслідок інциденту пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, втрачено рятувальний пліт.

Пізніше в Військово-Морських Силах ЗС України було опубліковано відео атаки на "Яни Капу".

Потім росіяни заблокували прохід під Кримським мостом, розгорнувши танкер в єдиному місці, де можуть пройти кораблі. Таким чином, група українських військових кораблів опинилася в пастці.

Головні ж події відбулися ввечері. Українські кораблі почали спробу виходу з Керченської протоки і були зупинені російськими катерами.

Близько 20:30 катери прикордонних сил ФСБ РФ відкрили вогонь по українським кораблям. В ході обстрілу пошкоджений малий броньований артилерійський катер "Бердянськ".

Крім того, в результаті обстрілу поранено як мінімум 6 українських військових.

Всі три кораблі ВМС України були незаконно захоплені групою російських прикордонних сил.

Заява командувача ВМС ЗС України Ігоря Воронченка про події в Керченській протоці.

"Апостроф" продовжує стежити за розвитком подій в режимі онлайн.

14:58 Порошенко підписав указ про введення воєнного стану в Україні. Режим буде діяти до 14:00 25 січня. Рішення має бути затверджене Верховною Радою. Закрите засідання відбудеться о 16:00.

14:20 У Кремлі повідомили, що розповідають Путіну про захоплення українських кораблів в Азовському морі.

13:18 В МВФ розповіли, що буде з кредитом для України у разі введення воєнного стану.

12:56 НАТО проведе термінове засідання через агресію Росії.

12:28 РосЗМІ розкрили імена поранених українських моряків. Це Артеменко Андрій, Сорока Василь і Ейдер Андрій.

12:04 В Росії заявили, що троє українських моряків отримали незначні поранення під час захоплення українських кораблів. Раніше в Україні заявляли про шістьох поранених.

11:47 У ЦВК вважають,що вибори президента можуть відбутися і за умови введення воєнного стану.

11:26 Дипломат Василь Філіпчук розібрав для "Апострофа" конфлікт в Азовському морі. Про наслідки читайте тут.

11:05 Проти полонених українських моряків у Росії можут відкрити кримінальну справу.

10:57 США відправили літак-розвідник до берегів Криму. Подробиці тут.

10:48 Президент України Петро Порошенко звернувся до керівництва Росії з вимогою звільнити українських моряків і кораблі, затримані в Керченській протоці.

10:26 З'явилися фото і відео захоплених українських кораблів в окупованому Криму.

10:21 В МЗС Росії, що природно, вважають ситуацію в Азовському морі провокацією України.

10:05 В НБУ розповіли, як працюватимуть банки під час воєнного стану.

09:25 "Апостроф" розібрався, які наслідки для України матиме криза в Азовському морі і введення воєнного стану. Читайте тут.

9:10 Окупанти повідомляють, що захоплені українські моряки нібито знаходяться в задовільному стані. Нібито вони отримали незначні поранення, оскільки російські окупанти "стріляли не на ураження". При цьому Україна не може встановити зв'язок із захопленими громадянами.

08:30 В мережі повідомили, що капітан МБАК "Нікополь" - один із тих самих курсантів, що співали гімн в Криму, відмовляючись коритися агресору в 2014 році.

08:23 В Росії заявили, що Керченську протоку знову відкрито для проходу цивільних суден.

08:20 У ФСБ Росії заявили, що захоплені українські кораблі знаходяться в Керчі. Постраждалих українських моряків нібито забезпечили необхідною допомогою. Втім, у України на даний момент немає зв'язку з захопленими моряками.

08:16 У випадку запровадження воєнного стану перший етап виборів президента України — реєстрація кандидатів — може бути відтермінований, відповідно й проведення виборів теж. Подробиці читайте тут.


08:07 У Києві вночі було гаряче під посольством Росії. Будівлю закидали димовими шашками і спалили авто на дипномерами.

7:55 Термінове засідання Радбезу ООН щодо загостренню конфлікту в Азовському морі призначено на 20:00 понеділка, 26 листопада.

7:30 Як очікується, 26 листопада о 16:00 відбудеться закрите засідання Верховної Ради, на якому буде прийнято рішення щодо введення воєнного стану.

7:15 На захоплених українських кораблях знаходяться 23 українських моряка.

"Не менш шести поранених, більше двох десятків військовополонених", - повідомив представник президента в Автономній Республіці Крим Борис Бабин.

Пізніше омбудсмен Людмила Денисова уточнила, що в російський полон потрапили 23 українських моряків.

4:00 Збройні Сили України приведені в повну бойову готовність. Про це йдеться у заяві генштабу ЗСУ.

2:24 Представник ФСБ Антон Лозовий заявив, що три захоплених українських судна доставляють в порт Керчі.

У свою чергу заступник постійного представника РФ в ООН Дмитро Полянський заявив, що Росія запросила термінову зустріч членів Ради безпеки ООН на ранок понеділка.

Також з'явилися перші реакції Європи на агресію Росії.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс написав в Twitter: "Уважно стежу за тривожними новинами з Азовського моря. Блокада Росією морського руху в Керченській протоці і напад на ВМС України є явним порушенням міжнародного права і повинні бути засуджені міжнародним співтовариством".

Заява естонського МЗС в Twitter: "Естонія засуджує напад Росії на українські судна в Азовському морі і Керченській протоці і закликає до негайного звільнення кораблів. Ці дії порушують як міжнародне право, так і суверенітет і територіальну цілісність України, свідомий акт про посилення напруженості".

Польща також засудила путінську агресію: "Сьогоднішня драматична ескалація напруженості в водах Азовського моря, в результаті якої поранені моряки і пошкоджені кораблі ВМФ України, стала наслідком послідовних порушень Російською Федерацією основних принципів міжнародного права, в тому числі в порушенні територіальної цілісності і суверенітету України. Після незаконної окупації Криму, розпалювання конфлікту на Донбасі, будівництва Керченського мосту без згоди влади в Києві, Росія порушила принцип свободи судноплавства. Ми рішуче засуджуємо агресивні дії Росії, ми закликаємо владу поважати міжнародне право, а обидві сторони - до стриманості в нинішній ситуації, яка може поставити під загрозу стабільність європейської безпеки".

02:05 Заява голови МЗС:

01:22 Ще заява Порошенка:

01:14 Тим часом під російським посольством сутички з поліцією.

01:11 Рада збереться вдень о четвертій годині.

01:01 У зв'язку зі теперішньою ситуацією поліція переходить на посилений режим служби, будуть охоронятися консульські установи та посольства.

00:58 Турчинов заявив, що воєнний стан планується ввести на 60 днів.

00:32 Порошенко заявив, що Рада в екстреному порядку розгляне питання про введення воєнного стану.

00:28 Інформація від помічника міністра оборони:

00:20 Засідання РНБО щодо введення воєнного стану.

00:14. в НАТО, як завжди, висловили стурбованість тим, що трапилося. Прес-секретар Альянсу Оана Лунгеску підкреслила, що в НАТО уважно стежать за розвитком ситуації в Азовському морі і в Керченській протоці, а також підтримують зв'язок з українською владою.

"НАТО повністю підтримує суверенітет України та її територіальну цілісність, включаючи її права на судноплавство у власних територіальних водах. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів на Азовському морі відповідно до міжнародного права", - заявила прес-секретар Альянсу в коментарі "Європейській правді".

00:08. секретар РНБО Олександр Турчинов після засідання військового кабінету під керівництвом президента Петра Порошенка заявив, що опівночі розпочнеться засідання РНБО, на якому очікується введення воєнного стану.

"Заслухавши доповідь начальника Генерального штабу і міністра оборони про події в районі Керченської протоки, військовий кабінет констатував, що напад російських військових на кораблі ВМС є ні чим іншим як актом військової агресії. Запропоновано провести засідання Ради нацбезпеки і оборони для оголошення правового режиму воєнного стану", - сказав Турчинов

Засідання почалося опівночі.

00:04. за інформацією "мілітарного порталу", весь склад Військово-морських сил України піднято по тривозі. Всі кораблі і судна виходять в море

00:01. в ФСБ РФ повідомили, що всі три кораблі затримані за нібито порушення перетину кордону РФ

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити