RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Порошенко запустив монетизацію субсидій в Україні

Президент України Петро Порошенко дав старт монетизації субсидій для малозабезпечених сімей.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Ми дуже ретельно попрацювали з січня. Саме зараз, 6 лютого ми з вами запускаємо довгоочікувану систему монетизації субсидій, тобто грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. В середньому розмір виплати складає 1500 грн. І після того, як отримувач субсидії розрахується за спожиті послуги, готівкові кошти залишаються у його розпорядженні", - сказав він під час наради з питань запровадження монетизації субсидій для населення, яка відбулася в Міністерстві соціальної політики України.

"Хочу всіх привітати, бо вже з 4 березня отримувачі субсидій отримають грошові кошти. І це значний крок у боротьбі з бідністю", - сказав президент та уточнив, що це стосується в першу чергу малозабезпечених верств населення, серед яких більша частина – пенсіонери.

Глава держави також наголосив на необхідності підвищення ефективності самого механізму субсидій.

"Чи ефективно працює механізм субсидій? З одного боку ефективно, бо всі, хто має отримувати субсидії – вони мають за полегшеною процедурою, без зайвої бюрократичної тяганини доступ до субсидій. Але з іншого боку – чи зацікавлені на сьогоднішній день споживачі комунальних послуг, споживачі газу і споживачі субсидій в тому, щоб скорочувати енергоспоживання? Ні. Бо скільки б ти не спожив на твоєму матеріальному становищі це ніяк не відзначається. Саме тому є дуже тривожна статистика, коли споживачі субсидій споживають у півтора-два рази більше газу ніж ті, хто розраховується за них живими грошима", - сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що пенсіонери найбільше постраждали внаслідок економічної кризи, яка була спричинена російською агресією і гібридною війною Росії проти України.

Глава держави також зауважив, що "монетизація субсидій спрямована на подолання бідності, боротьбу з бідністю, коли гроші, які зекономлені, залишаються в розпорядженні малозабезпечених і підвищують їх рівень соціального захисту".

Водночас Президент наголосив, що це не є повний перелік соціальних ініціатив в боротьбі з бідністю. Зокрема, за словами Петра Порошенка, розглядається ситуація з багатодітними сім’ями.

Глава держави повідомив, що фінансове забезпечення субсидій включає в себе і механізм надходження коштів від розмитнення так званих "євроблях" за умови, що вони перевищують 1 млрд від запланованого в Державному бюджеті.

"Моя мета і це не для березня, це назавжди, щоб субсидії були готівкою, щоб люди зекономлені гроші мали можливість спрямувати на власні потреби, щоб мотивація була знизити енергоспоживання", - наголосив Порошенко.

Як повідомляв "Апостроф", монетизація субсидій проходитиме в Україні в 2019 році в три етапи.