RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Скасування покарання за незаконні доходи: хто потрапить під амністію і чим це небезпечно для України

Рішення Конституційного суду за статтею Кримінального кодексу, яка передбачає покарання чиновників за незаконне збагачення, може привести до дефолту України і автоматичного закриття десятків справ про корупцію у вищих ешелонах влади.

Про це йдеться в матеріалі "Центру протидії корупції" для "Української правди".

Як зазначається, кримінальна відповідальність за незаконне збагачення була однією з головних вимог найбільших міжнародних партнерів України - Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Європейського союзу.

"Простіше кажучи, через скасування відповідальності за незаконне збагачення Україна не отримає наступний транш МВФ, навіть якщо всі інші зобов'язання за поточним меморандумом із МВФ будуть виконані. Без коштів МВФ Україна знову може зіткнутися із суттєвими труднощами у виплатах зовнішніх запозичень. Адже лише у 2019 році Україна має погасити боргів на 14 млрд доларів США, що складає 75% від міжнародних резервів України станом на початок 2019 року", - йдеться в матеріалі.

Крім того, будуть автоматично закриті 65 справ НАБУ по незаконному збагаченню нардепів, міністрів, керівників держустанов, військових прокурорів, заступників голів СБУ та інших топ-чиновників.

"Усі справи, незалежно від того, чи вони знаходяться у суді, чи ще перебувають на стадії досудового розгляду, автоматично закриються. Чотири роки роботи НАБУ над ними підуть просто коту під хвіст. Більше того, усі чиновники країни фактично отримають амністію щодо їхніх незаконних статків. Адже таке рішення Конституційного суду фактично скасовує цей злочин у Кримінальному кодексі", - відзначають в статті.

Зокрема, мова йде про справи першого заступника голови СБУ Павла Демчини, голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової, глави скандального Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, колишнього глави ДФС Мирослава Продана, нардепів від "Радикальної партії" Євгенія Дейдея , Олега Ляшка, Андрія Лозового, Ігоря Мосійчука та генпрокурора Юрія Луценка.

"У всіх цих випадках чиновники більше не відповідатимуть на питання походження коштів і зможуть захиститися від відповідальності, просто законно оформивши придбання. Їх усіх амністують і все пробачать. Не тільки фігуранти 65 справ НАБУ, але й усі суб'єкти електронного декларування отримають амністію. Українці ж заплатять за це можливим дефолтом", - резюмують автори матеріалу.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу 368-2 щодо незаконного збагачення.