RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

В ООН озвучили важливу деталь щодо полонених українських моряків

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) заявило, що українські моряки, що потрапили в російський полон після нападу поблизу Керченської протоки, є військовополоненими.

Про це йдеться у доповіді УВКПЛ, пише "Європейська правда".

Таким чином ця організація стала першою у світі, що офіційно визнала українських моряків військовополоненими.

"Керуючись нормами міжнародного гуманітарного права (Ст. 4(А)(1) і 4(А)(4) Третьої Женевської конвенції та ст. 43 і 44 Додаткового протоколу І), 24 затриманих членів екіпажів можна вважати військовополоненими і такими, що знаходяться під захистом Третьої Женевської конвенції", - йдеться у доповіді.

В УВКПЛ переконані, що українські моряки у будь-якому разі "повинні користуватися статусом військовополоненого доти, поки компетентний трибунал не ухвалить іншого рішення".

"З військовополоненими, зокрема, повинні поводитися гуманно, захищати їх від актів насильства чи залякування і надавати їм необхідну медичну допомогу", – йдеться у документі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше мережі з'явилося зворушливе відео в підтримку українських моряків, захоплених РФ в Керченській протоці, які знаходяться в полоні вже 100 днів.